Mogelijk nog 5.000 mensen vermist op Sulawesi

Het dodental na de tsunami en aardbeving op het eiland is bijgesteld naar 1.763.

De schade in het plaatsje Setobo in centraal Sulawesi.
De schade in het plaatsje Setobo in centraal Sulawesi. Foto Yusuf Wahil/AFP

Op het Indonesische eiland Sulawesi worden mogelijk meer dan 5.000 mensen vermist na de aardbevingen en vloedgolf van vorige week. Dat heeft het hoofd van rampenbestrijdingsdienst BNPB zondag gezegd op een persconferentie. Het aantal geborgen dodelijke slachtoffers is opgelopen tot 1.763.

Dit aantal zal ongetwijfeld nog stijgen, waarschuwde woordvoerder Sutopo Purwo Nugroho op de persconferentie. Nog altijd halen reddingswerkers mensen uit het puin dat de tsunami na een aardbeving op vrijdag 28 september achter liet. Daar gaan ze nog mee door tot aanstaande donderdag, zei Nugroho.

Het Indonesische leger dropt vanuit helikopters hulpgoederen boven de hevigst getroffen gebieden. Een schip van het Rode Kruis is volgens persbureau AP aangemeerd in een haven in de buurt van de stad Palu. Naast reddingswerkzaamheden proberen de autoriteiten zoveel mogelijk informatie te verzamelen over het aantal vermisten. Dat is een behoorlijke klus, omdat vooral in de stad Palu en dorpen daaromheen veel huizen simpelweg zijn weggevaagd door de modderstromen.

Slachtoffers die helemaal niet meer gevonden worden, worden opgegeven als vermist, zei Nugroho. Er kan na donderdag op kleine schaal nog gezocht worden maar massale inzet van hulptroepen stopt dan, zei Nugroho.