Chabib Noermagomedov prolongeert wereldtitel UFC

De Rus was uitgedaagd door de Ier Conor McGregor, de wereldkampioen van 2016. Na afloop ontstond een massale knokpartij in Las Vegas.

McGregor en Nurmagomedov (rechts) zaterdagnacht in de T-Mobile Arena.
McGregor en Nurmagomedov (rechts) zaterdagnacht in de T-Mobile Arena. Credit Stephen R. Sylvanie / USA TODAY Sports

Chabib Noermagomedov (30) uit Rusland heeft zaterdagnacht in Las Vegas de hoofdwedstrijd in UFC 229 gewonnen van de Ier Conor McGregor (30). Noermagomedov heeft de bijbehorende riem nog niet omgehangen gekregen. Na het gevecht sprong hij het publiek in en toen brak een nog grotere knokpartij uit. De twee vechters moesten onder politiebegeleiding het stadion verlaten.

In de vierde ronde van het gevecht moest McGregor, in 2016 nog de kampioen, in ronde vier opgeven. Chabib had de wedstrijd tot dan toe gedomineerd en zocht telkens naar een opening voor zijn specialiteit, de takedown. De Rus is worstelaar van huis uit, terwijl McGregor beter tot zijn recht komt als het gevecht staande gebeurt.

Het Ultimate Fighting Championship wisselde in 2017 voor vier miljard dollar van eigenaar. Het kooivechten bij de UFC is sport en modern ondernemen ineen.

Wurggreep beslissend

Na vier ronden nam de wereldkampioen zijn tegenstander in een wurggreep waar McGregor zichzelf niet uit kon bevrijden, waardoor hij moest opgeven. Het betekende de tweede verliespartij voor McGregor sinds hij in de UFC vecht. Noermagomedov verloor geen enkele van zijn 27 partijen en blijft wereldkampioen in zijn gewichtsklasse.

Direct na de opgave van McGregor zocht Chabib de confrontatie met de entourage van zijn tegenstander buiten de ring. De Rus ging het gevecht aan waarna beveiligingspersoneel de grootst mogelijke moeite had de ontstane knokpartij te beëindigen. McGregor, die het tafereel vanuit de octagon gadesloeg, werd van achter aangevallen door een onbekende.

Twitter avatar EllisGodlike Ellis ALL HELL BRAKING LOOSE BETWEEN KHABIB AND MCGREGOR #UFC229 https://t.co/fmaguMrEVq

Beide partijen hebben onder politiebegeleiding de T-Mobile Arena in Las Vegas verlaten. Volgens UFC-president Dana White zijn er na afloop van het gevecht drie arrestaties verricht, allen leden van Noermagomedov’s entourage. De Rus heeft zijn kampioensschapsriem (nog) niet omgehangen gekregen. White zei voor de camera van Fox Sports dat hij vreesde dat dat alleen maar voor meer geweld zou zorgen in de T-Mobile Arena.

Twitter avatar UFCONFOX FOX Sports: UFC Moments after the chaos, @danawhite joins our @MeganOlivi to discuss what happened, and the repercussions that follow. https://t.co/yk8NgCnICb