Ajax vernedert AZ in Johan Cruijff Arena

Ajax won met 5-0 van AZ. Feyenoord kwam niet verder dan 1-1 tegen Willem II. Vitesse won met 4-0 van Heracles Almelo.

Hakim Ziyech van Ajax loopt naar Kasper Dolberg van Ajax die de 2-0 gescoord heeft.
Hakim Ziyech van Ajax loopt naar Kasper Dolberg van Ajax die de 2-0 gescoord heeft. Foto Olaf Kraak/ANP

Het verschil tussen PSV, Ajax en de rest van de competitie is levensgroot, zo lijkt het aan het begin van dit seizoen. De Eindhovenaren staan fier aan kop na acht overwinningen en de Amsterdammers wonnen zondagmiddag met speels gemak van AZ (5-0), waardoor het gat met PSV weer werd verkleind tot vijf punten. Feyenoord verspeelde eerder op zondag twee punten in Tilburg en staat met zeven punten achterstand op PSV op de derde plaats.

Ook de verrassende subtopper Heracles Almelo, dat tot zondag evenveel verliespunten had als Feyenoord en Ajax, heeft punten laten liggen. In Arnhem was Vitesse veel te sterk. Het won met 4-0 van de club van trainer Frank Wormuth. Na de nederlaag staat Heracles vierde met acht punten achterstand op koploper PSV.

Makkelijke overwinning Ajax

De ploeg van trainer Erik ten Hag kwam al na drie minuten op voorsprong door Donny van de Beek. De aanvallende middenvelder is dit seizoen vaak veroordeeld tot de bank, maar wanneer hij speelt of invalt, dan scoort hij. Vlak na rust breidde Ajax de voorsprong uit door een treffer van Kasper Dolberg. De spits kreeg de voorkeur boven Klaas-Jan Huntelaar.

Na de 2-0 bleven de Amsterdammers doorgaan met aanvallen en via een geschampt schot van Daley Blind, een solo-actie van uitblinker Hakim Ziyech en een geplaatst schot van Dusan Tadic werd het een pijnlijke middag voor AZ. Vooral het slechte uitverdedigen van AZ viel op. De ploeg van trainer John van den Brom verspeelde kinderlijk eenvoudig de bal in de buurt van het eigen strafschopgebied.

Tevens blijven de statistieken voor AZ tegen de traditionele topdrie een bron van grote zorg. Sinds het aantreden van trainer Van den Brom in oktober 2014 won AZ slechts twee keer (één keer tegen Ajax en één keer tegen Feyenoord) en verloor al eenentwintig keer. Tegenvaller voor Ajax was het uitvallen van Ziyech in blessuretijd met een hamstringblessure.

Penalty na VAR

Feyenoord komt dit seizoen moeilijk tot scoren en dat was zondagmiddag in Tilburg ook te zien. Spits Nicolai Jørgensen, die na een lange blessure voor het eerst startte in de basiself, kon niet voor de gehoopte verandering zorgen. In de eerste helft zorgde alleen buitenspeler Steven Berghuis voor gevaar door van 20 meter hard uit te halen.

De Rotterdammers kwamen in de 73ste minuut met enig geluk op voorsprong na een strafschop van Berghuis. Bij een corner kopte Botteghin op de lat en werd de rebound gemist door Van Persie. De kans leek verkeken, maar dankzij ingrijpen van de videoscheidsrechter mocht Feyenoord een penalty nemen. Uit de beelden bleek dat verdediger Van der Heijden werd vastgehouden door Meissner. Het lukte Feyenoord niet om de voorsprong vast te houden. Vijf minuten voor tijd tikte Willem II-spits Sol de gelijkmaker binnen na een voorzet van Avdijaj.

Heracles: hoge pieken, diepe dalen

Heracles Almelo kent een seizoenstart met twee gezichten. Het speelde knap gelijk tegen Ajax en is in eigen huis onverslaanbaar met topscoorder Peterson als belangrijke aanvalskracht. Maar wanneer het niet loopt, dan krijgt het gelijk veel doelpunten tegen. Eerder dit seizoen verloor Heracles met 5-0 van Willem II en zondagmiddag was Vitesse met 4-0 te sterk.

In het Gelredome liet de nieuwe Algerijnse spits Darfalou, die de geblesseerde Matavz verving, zich gelijk zien. Hij scoorde twee keer. De andere doelpuntenmakers waren Foor en Büttner. In de slotfase miste verdediger Büttner nog een strafschop.

Eerder op zondag werd in het in een doelpuntrijke wedstrijd 3-3 tussen FC Emmen en Fortuna Sittard.