Opinie

De redactie van NRC kan zoveel meer dan een krant maken

Het was afgelopen week weer zo’n week waarin ik tot mijn grote vreugde kon vaststellen dat de redactie van de NRC zoveel meer doet dan een krant maken.

Om te beginnen lanceerden we afgelopen week een nieuwe app, waarin we onze krant voortaan combineren met een voortdurend up-to-date overzicht van het laatste nieuws.

Daarnaast lanceerden we de afgelopen tijd twee fonkelnieuwe nieuwsbrieven. Wilt u in uw mailbox alle relevante nieuws over de Brexit, schrijf u dan hier in. Bent u een van de vele fans van de wetenschapsjournalistiek van NRC? Dan moet u zich inschrijven voor onze nieuwsbrief Onbehaarde Apen.

Hier vindt u een overzicht van al onze nieuwsbrieven, die inmiddels honderdduizenden abonnees bereiken.

Niet de drager, maar de inhoud

Apps en nieuwsbrieven? Geen krant? Geregeld wordt mij gevraagd of ik het erg vind dat de krant op papier langzaam verdwijnt. Altijd is mijn antwoord hetzelfde: ik ben, samen met mijn 211 NRC-collega’s niet in de journalistiek gegaan om wit papier zwart te maken. Wél om aan journalistiek te doen. Eeuwenlang was papier een uitstekende drager daarvoor. Nu is dat het scherm van een pc of mobiel. Straks misschien de binnenkant van een bril.

Het gaat niet om de drager, maar om de inhoud. Wil u daarover verder met mij in gesprek gaan, dan nodig ik u van harte uit op mijn bibliotheektour die mij, na de aftrap in Amsterdam afgelopen dinsdag, de volgende maanden in het hele land brengt. Schrijf u hier in.

Tot slot fijn nieuws uit eigen huis. Collega Ellen de Bruin won deze week de Anton Wachterprijs voor het beste literaire debuut met haar roman Onder het ijs. Hier leest u een interview met Ellen.

Deze blog verschijnt ook in de vorm van de wekelijkse nieuwsbrief De week van de hoofdredacteur. Wilt u die in uw mailbox ontvangen? Inschrijven kan hier.

Peter Vandermeersch
Blogger

Peter Vandermeersch

Peter Vandermeersch is hoofdredacteur van NRC en schrijft op deze blog over nieuwe ontwikkelingen bij NRC en de dagelijkse praktijk op de redactie. U kunt hem ook volgen op Twitter.