Brieven

Procedurefouten Stadionplein lijken wel erg op die rond Namenmonument

Protesten tegen boomkap in het Weesperplantsoen.
Protesten tegen boomkap in het Weesperplantsoen. Foto Weesperplantsoen.nl

Tijdens het lezen van het artikel ‘Stadionplein wordt definitief toch geen Johan Cruijffplein’ in de Amsterdambijlage van 8 september werd ik geraakt door de ironie dat de procedurefouten rondom het Stadionplein erg lijken op de procedure rond het Holocaust Namenmonument. Als buurtbewoner van het Weesperplantsoen, de door de gemeenteraad aangewezen locatie voor het Namenmonument, viel mij op dat de uitwerking van de procedures in bestuurlijk en in politiek opzicht opvallend gelijk te zijn. Sterker nog, met aanpassing van slechts enkele woorden blijkt het artikel ook geschikt te zijn voor het geval de gemeenteraad besluit een andere locatie te zoeken.

Opvallende overeenkomsten: 1. te enthousiaste ambtenaren, 2. te weinig stilgestaan bij zorgvuldigheid procedure, 3. foute en onhandige formuleringen, 4. een groeiende weerstand en 5. een ondertekende petitie. En: ook in dit dossier was het „Van der Laan die het wilde”.

Voor het gemak hier alvast beide artikelen naast elkaar. Overigens ben ik een groot voorstander van het Namenmonument, maar let wel: niet van dit ontwerp op deze locatie.

R. Vroom Amsterdam