Voorwoord

Ontwerpen is vooruitzien. In de designnummers van Het Blad zijn de profetieën doorgaans talrijk, daarmee zijn het voor mij de inspirerendste nummers van het jaar. Neem nou wat Laurens van den Acker, de directeur design van Renault, in dit nummer zegt. Waar sommigen de autobranche dinosaurisch verwachten te zien uitsterven, ziet hij een nieuwe plek voor de auto in ons leven. Omgekeerd aan de verandering van koets naar auto, zal de automobilist weer naar de achterbank verplaatsen, die volgens hem meer huiskamer dan automobiel zal zijn. Connected natuurlijk. Hij ontwierp alvast zo’n auto, van 21 bij 7 meter, die je zo de woonkamer in rijdt. Op de weg zul je deze conceptauto niet tegenkomen, maar wel op de Dutch Design Week later deze maand.

Als auto’s halve woningen worden, hoe zullen toekomstige huizen er dan uitzien? In het Design Museum in Londen zijn binnenkort (historische) huizen van de toekomst te zien. Decennia geleden was het idee dat alles vooral hoogtechnologisch zou worden, contact met de buitenwereld werd steeds minder. Als je het architecten nu vraagt, zoals Annemiek Leclaire deed voor dit nummer, zijn huizen in de toekomst compact, technologisch, maar veel nadrukkelijker dan eerder ook naar buiten gekeerd. Want meer technologie zorgt voor gemak, maar ook voor eenzaamheid, weten we inmiddels. Gelukkig is er tussen nu en de toekomst nog genoeg tijd voor voortschrijdend inzicht.