Steun voor opperrechter groeit

Na dagen van twijfel heeft een aantal Republikeinse senatoren besloten om voor benoeming van Kavanaugh te stemmen.

De Republikeinse senator Lisa Murkowski spreekt met een journalist. Zij stemt waarschijnlijk als enige Republikein tegen Kavanaugh.
De Republikeinse senator Lisa Murkowski spreekt met een journalist. Zij stemt waarschijnlijk als enige Republikein tegen Kavanaugh. Foto Yuri Gripas, Reuters

De omstreden rechter Brett Kavanaugh lijkt genoeg senatoren achter zich te hebben staan voor zijn benoeming in het Amerikaans Hooggerechtshof. Twee twijfelende Republikeinen, Jeff Flake (Arizona) en Susan Collins (Maine), hebben vrijdag gezegd dat ze de kandidaat steunen, ondanks de aantijgingen van seksueel wangedrag.

Dat betekent dat vooralsnog vijftig Republikeinen van de honderd senatoren in totaal Kavanaugh steunen. Zelfs als alle overige vijftig senatoren tegen zijn, kan vicepresident Mike Pence als Senaatsvoorzitter de doorslaggevende stem in het voordeel van de kandidaat-opperrechter uitbrengen. Lisa Murkowski (Alaska) zei eerder tegen te stemmen, waarschijnlijk als enige Republikein.

In een toespraak in het Capitool had senator Collins vrijdag scherpe kritiek op de chaotische gang van zaken rondom de benoeming de afgelopen weken, „een dieptepunt”.

Hoewel Collins gelooft dat Christine Blasey Ford, een van de aanklagers van Kavanaugh, het slachtoffer is van aanranding, zou niet bewezen zijn dat de rechter dit in zijn tienerjaren heeft gedaan. Collins benadrukte dat Kavanaugh het recht heeft op onschuld tot het tegendeel is bewezen, en dat is ondanks een aanvullend FBI-onderzoek niet gebeurd.

Zaterdag stemming

De benoeming van Kavanaugh was eerder op vrijdag al door steun van een Democraat een belangrijke stap dichterbij gekomen. Een krappe meerderheid van 51 senatoren besloot in een zogeheten cloture vote dat het debat over de kandidaat voorbij is. De Senaat zal voor het einde van dit weekend waarschijnlijk stemmen over Kavanaugh, de Republikeinse senaatsleider Mitchell McConnell mikt eerder op zaterdag.

Opmerkelijk was dat de Democraat Joe Manchin (West-Virginia) ook als enige van zijn partij voor stemde tijdens de cloture vote. Van hem was bekend dat hij mogelijk de Republikeinen met de aanstelling van Kavanaugh steunt om zijn zetel te beschermen in de aanloop naar de tussentijdse verkiezingen in november.

Zijn deelstaat stemde in 2016 met een aanzienlijke meerderheid voor Donald Trump, die Kavanaugh heeft voorgedragen. President Trump liet vrijdag op Twitter weten dat hij „heel trots” is op het resultaat.

Procedurele stap

De aanstelling van Kavanaugh is al weken onderwerp van verhit debat. De rechter is door drie vrouwen, onder wie psycholoog Christine Blasey Ford, beticht van seksueel wangedrag. Partijleiders van de Democraten zeggen dat er niet grondig genoeg onderzoek is gedaan. De rechter heeft onder ede de aantijgingen ontkend. Ook kreeg Kavanaugh kritiek dat hij tijdens een hoorzitting over de beschuldigingen te fel zou zijn geweest tegen Democratische senatoren. In een opiniestuk in The Wall Street Journal donderdag gaf de rechter toe dat hij achteraf bepaalde opmerkingen niet had moeten maken.

Amerikaanse senatoren zijn de afgelopen weken vaak geconfronteerd met vrouwelijke slachtoffers van seksueel misbruik. Meer dan 300 demonstranten tegen Kavanaugh werden donderdag in kantoorgebouwen van de Senaat in Washington opgepakt. Uit opiniepeilingen blijkt dat meer Amerikanen de getuige Christine Blasey Ford geloven dan Kavanaugh.