Senaat stemt voor benoeming Kavanaugh bij Hooggerechtshof

Brett M. Kavanaugh is de tweede hoogste rechter die onder Trump benoemd wordt. Conservatieve rechters zijn nu in de meerderheid in het Hooggerechtshof.

Kavanaugh tijdens een van de hoorzittingen.
Kavanaugh tijdens een van de hoorzittingen. Foto Win McNamee/AP

Brett M. Kavanaugh mag toetreden tot het Amerikaanse Hooggerechtshof. Een meerderheid van de Amerikaanse Senatoren stemde zaterdag in met de benoeming voor het leven van Kavanaugh. De stemming volgt op een onrustige periode waarin Kavanaugh door meerdere vrouwen werd beschuldigd van seksueel misbruik. Vijftig senatoren stemden voor, 48 waren tegen.

Eén Republikeinse senator, Liza Murkowski uit Alaska, stemde blanco door enkel ‘present’ te zeggen bij de hoofdelijke stemming. Ook was Kavanaugh-voorstander Steve Daines (Montana, Republikeins) afwezig vanwege de bruiloft van zijn dochter. De Democraat Joe Manchin (West-Virginia) stemde als enige Democraat vóór de benoeming van Kavanaugh. Hij vertegenwoordigt een staat die bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen op Trump stemde en vreest voor zijn herverkiezing.

Met de aanstelling van de 56-jarige Kavanaugh zitten er nu overwegend conservatieve rechters in het hoogste rechtscollege van de Verenigde Staten. Kavanaugh volgt de gematigde rechter Anthony Kennedy op, die zowel de progressieven als conservatieven in het negen zetels tellende Hooggerechtshof zijn beslissende stem gaf.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump I applaud and congratulate the U.S. Senate for confirming our GREAT NOMINEE, Judge Brett Kavanaugh, to the United States Supreme Court. Later today, I will sign his Commission of Appointment, and he will be officially sworn in. Very exciting!

Mogelijk gevolg voor progressieve wetgeving

Deze conservatieve meerderheid kan gevolgen hebben voor wetgeving met betrekking tot abortus, wapenbezit en homorechten, omdat het Hooggerechtshof federale en lokale wetgeving toetst aan de Grondwet. Vooral het terugdraaien van een oude uitspraak die abortus legaliseerde wordt gevreesd. Kavanaugh is de tweede rechter die op voordacht van Trump benoemd wordt. Eerder werd de eveneens conservatieve rechter Neil Gorsuch benoemd.

De benoeming van Brett Kavanaugh werd sinds begin september een zwaarbevochten, politiek proces. Republikeinen beschuldigden Democraten van het saboteren en nodeloos vertragen van de aanstelling. Bij demonstraties tegen Kavanaugh in Washington werden de afgelopen dagen zeker driehonderd arrestaties verricht.

De problemen begonnen met het weglaten van belangrijke documenten, die de Democraten naar eigen zeggen nodig hadden om hun oordeel over de rechter te vormen. De strijd over de duizenden documenten die Kavanaugh tijdens zijn tijd als juridisch adviseur voor het Witte Huis onder Bush produceerde, werd echter naar de achtergrond verdrongen door beschuldigingen van drie vrouwen die de rechter seksueel ontoelaatbaar gedrag verweten.

Blasey Ford

De beschuldigingen van één van hen, de Californische hoogleraar psychologie Christine Blasey Ford, stonden centraal. Ford verklaarde onder ede voor een Senaatscommissie dat zij in 1982 was aangerand door de genomineerde. Een woedende Kavanaugh ontkende tegenover dezelfde commissie alle aantijgingen categorisch en wees naar de Democraten die de beweringen zouden inzetten om zijn benoeming te vertragen. Kavanaugh liet ook meteen weten: “Wie de bal kaatst, kan hem terug verwachten.”

Lees ook Kavanaugh bedreigt Democraten.

Na de getuigenis van Ford eiste Republikeinse Senator Jeff Flake (Arizona) een aanvullend FBI-onderzoek. Dit onderzoek, dat strikt geheimgehouden werd, gaf volgens Republikeinen geen nieuwe informatie die beschuldigingen van Blasey Ford staaft. Democraten claimden dat het onderzoek niet diepgaand genoeg was en dat de FBI door het Witte Huis met de handen gebonden was. Nadat de senatoren het onderzoek ingezien hadden, besloten een aantal eerder twijfelende senatoren in te stemmen met de nominatie en was de aanstelling van Kavanaugh een voldongen feit.

Waarachtigheid

Naast de onverenigbare verklaringen van Kavanaugh en Blasey-Ford, werd de waarachtigheid van enkele andere uitspraken van de rechter in twijfel getrokken. Zo zei Kavanaugh onder meer nooit laveloos dronken te zijn geweest tijdens zijn studententijd, maar klasgenoten weerspraken dat.

In een op donderdag geplaatst opiniestuk van Kavanaugh in de Wallstreet Journal erkende de rechter “erg emotioneel te zijn (…) wellicht meer dan ik ooit geweest ben” tijdens de hoorzitting. Kavanaugh stelde tegelijkertijd dat men op hem kan rekenen als een “hardwerkende, onpartijdige, ruimdenkende, onafhankelijke” rechter.

Kavanaugh was voor zijn benoeming rechter aan het federale Hof van Beroep in Washington. Kavanaugh, die studeerde aan Yale, werkte onder meer voor Ken Starr, de speciaal aanklager die Bill Clinton onderzocht voor zijn affaire met Monica Lewinsky. Later werkte hij in het Witte Huis onder George W. Bush.