Maakindustrie

Duizend banen verloren bij VDL Nedcar door minder bestellingen van BMW

VDL Nedcar informeerde het personeel vrijdag over de duizend banen die bij de automaker in Born verdwijnen. De ingreep is het gevolg van minder bestellingen door opdrachtgever BMW. De helft van het aantal banen dat verdwijnt, betreft tijdelijk personeel dat juist was aangenomen om de piek in de productie dit jaar aan te kunnen. Circa driehonderd medewerkers zullen via natuurlijk verloop vertrekken. Bij de overige tweehonderd gedupeerden gaat het om uitzendkrachten. VDL Nedcar meldde eerder al dat de productie volgend jaar lager zou uitvallen. Het bedrijf verwacht dat de productie in 2020 weer zal aantrekken en daarmee ook weer extra mensen nodig te zullen hebben.

Vakbond FNV Metaal spreekt van een tijdelijke dip, vanwege de productie die later weer zal aantrekken. ,,Allereerst is het voor de medewerkers heel vervelend nieuws. Maar deze mensen kunnen zo elders aan de slag. Het is nu juist de kunst om ze te blijven binden en boeien, want binnenkort zijn ze weer keihard nodig.” De bond gaat in gesprek over manieren om de kennis niet verloren te laten gaan. (ANP)