Opinie

Inbox van de redactie

Wat schreven de lezers deze week aan de redactie Opinie? Een indruk.

Kort na het nieuws van Bol.com (proef met bezorging binnen twee uur), meldde Theo Imhoff zich bij het loket van de opinieredactie. Hij woont in het postcodegebied van deze pilot: „Natuurlijk vind je het als bewoner van zo’n hippe Amsterdamse wijk, waar de bezorgdiensten al welig tieren, geen enkel probleem om tweemaal daags, liefst tijdens het eten, gestoord te worden door bezorgers die per se hun pakje voor de buren bij je kwijt willen. Zo leer je ze immers nog eens kennen.”

Lekker cynisch, daar houden we van, zeker als het kanttekeningen bij het vooruitgangsgeloof van grote internetbedrijven betreft. De brief, die nog in de wacht staat voor publicatie, roept echter wel een vraag op. De heer Imhoff zou de ontwikkeling namelijk ook kunnen toejuichen. Wie gaat er nou weg in de wetenschap dat de bezorger er ieder moment kan zijn? Juist die verkorte bezorgtijd voorkomt dat het huis van deze briefschrijver wordt misbruikt als transport hub van Bol.com.

Iets anders. In de beperking toont zich de meester, zeggen wij wel eens tegen auteurs die te lang van stof zijn. Zij kunnen een voorbeeld nemen aan politicoloog Harry Starren. Hij mailde: „In het interview met uw krant raadt Henk Breukink, commissaris van ING, politici aan hun toon te matigen. Matigen. Ze kennen het woord dus wel.” Die brief gaan we niet meer plaatsen, want met dit citaat hebben we zijn brief eigenlijk al helemaal geplaatst. Breukink zorgde online voor een ongekend aantal reacties: 122 and counting. Maar is er nou niemand die het voor deze minderheidsgroep van grootverdieners wil opnemen?