Opinie

Engerd

Mirjam de Winter

‘Ed aus Holland’ zou weer eens naar Rotterdam komen. Edwin Wagensveld, ook wel bekend als ‘de man met de varkensmuts’, die op zijn jasje altijd een tandenborstel draagt voor het geval hij weer eens door de politie wordt afgevoerd en de cel in moet. Dat laatste heeft hij namelijk graag, want levert hem publiciteit op. Wagensveld, een in Duitsland woonachtige Nederlander (met Duits accent) en leider van de Nederlandse tak van de anti-islamitische beweging Pegida, speelt graag slachtoffer van deugmensen en autoriteiten die hem „de mond trachten te snoeren”. En wij trappen er iedere keer weer in. De laatste keer dat hij met twintig medestanders naar Rotterdam kwam, zou hij demonstratief varkensvlees gaan roosteren voor de Laleli-moskee in Charlois. De groep werd opgewacht door een woedende menigte moslims. Wagensveld zou van de politie te horen hebben gekregen dat ze niet voor zijn veiligheid konden instaan en de bus met Pegida-aanhangers maakte rechtsomkeert. Maar volgens de burgemeester heeft de politie iets dergelijks nooit gezegd en vertrokken ze uit eigen beweging.

Wagensveld voelde zich zoals gewoonlijk genaaid door de autoriteiten. En burgemeester Aboutaleb hield er op zijn beurt ook een kater aan over, want hij kreeg de hoon van een woeste moslimmenigte over zich heen („Aboutaleb, hoerenzoon!”) omdat hij – nota bene als moslimbroeder – een demonstratievergunning had verleend aan de moslimhaters van Pegida. Kortom: een hoop heisa om een handjevol idioten, want meer is het ook niet. Pegida doet zich graag voor als ‘een nette beweging van bezorgde burgers’, maar niets is minder waar. Wapenhandelaar Wagensveld werd onlangs in Duitsland veroordeeld tot bijna 3 jaar gevangenisstraf voor belastingontduiking. En bij eerdere demonstraties in Rotterdam liepen ook leden van het rechts-extremistische Voorpost mee. Engerds zijn het.

Afgelopen dinsdag zou „Ed aus Holland” (zoals de Duitse tak van Pegida hem liefkozend noemt) terugkomen naar Rotterdam voor een vervolgactie bij diezelfde Laleli-moskee. Geen barbecue dit keer, maar een openluchtvertoning van een film „die het ware gezicht van de islam” zou laten zien. Maar burgemeester Aboutaleb besloot op basis van zijn vorige ervaring met Pegida dat de locatie voor de Charloise moskee ongeschikt was. Hij bood de demonstranten een plek aan op het Vredesplein voor de Essalam-moskee, de grootste van Nederland, een betere plek kun je niet bedenken.

De imam gaf toestemming, maar riep moskeegangers en tegendemonstranten op om uit de buurt van de moskee te blijven om een confrontatie te voorkomen. ME, politie en stadswachten stonden dinsdag paraat bij het Vredesplein dat door de gemeente speciaal voor een demonstratie was ingericht, maar Wagensveld en zijn gevolg kwamen niet opdagen – zonder daar politie of gemeente van op de hoogte te stellen. „Pegida laat zich niet door een moslim voorschrijven bij welke moskee ze mogen demonstreren”, liet hij later weten via Twitter. Ook had hij moeite met het verschoven tijdstip en de toegewezen plek, waar het projectiescherm met de achterkant naar „de haathut” moest worden geplaatst. Terwijl alles was geregeld, mogelijk al duizenden euro’s waren uitgeven, liet hij het dus bewust afweten, gewoon om de burgemeester te treiteren. Of, zoals een collega het verwoordde: „Hij speelt met de kloten van Aboutaleb.” Wat mij betreft (alwéér) een reden om Wagensveld nooit meer een demonstratievergunning voor Rotterdam te verlenen.

Mirjam de Winter (@mirjamdewinter) is freelance journalist en stadsgids in Rotterdam.