Vlaamse VRT krijgt betaald voor reportages

In België is beroering ontstaan over de Vlaamse publieke omroep VRT. Eerder deze week bleek dat culturele organisaties en gemeenten betalen voor reportages. Voor een bedrag tussen 1.800 en 9.750 euro kunnen zij zendtijd kopen op Radio 1, 2 en Klara, de zender met klassieke muziek. Dat onthulde de krant De Morgen woensdag.

Wie extra aandacht wil voor een komende voorstelling kan daar in een van de programma’s verslag van laten doen, schreef de krant. Radio 2 heeft voor bijna al zijn programma’s een zogeheten tarievenfiche met daarop de kosten van een dergelijke uitzending. De verschillen in prijzen zitten onder meer in het soort verslaggeving: van een presentator die op locatie twee keer tijdens de uitzending verslag doet van het evenement, tot een gehele uitzending op locatie.

De VRT spreekt zelf in Het Laatste Nieuws tegen dat het gaat om journalistieke programma’s en stelt dat het gaat om entertainment. „Onze redacties, en zeker onze nieuwsredactie, werken volledig onafhankelijk”, zegt een woordvoerder. „Wat onze radio’s wel doen is samenwerkingen aangaan met organisaties om een speciale live-uitzending met publiek op poten te zetten. Dat kost meer dan een uitzending in de studio en die extra kosten delen we met de betrokken organisatie.”

„Een valselijk argument”, noemt de Vlaamse Vereniging van Journalisten dat. „Dat zou betekenen dat er ook voor livejournalistiek gefactureerd kan worden. De VRT heeft nogal wat programma’s op de grens zitten tussen nieuws en entertainment. Volgens ons is dat mosselen noch vlees. Redelijk wat van de genoemde programma’s vallen volgens ons in de categorie nieuws.”