VDL Nedcar

Duizend banen weg in Born door lagere vraag van BMW

Bij VDL Nedcar verdwijnen duizend banen. Een woordvoerder van de automaker in Born bevestigt berichtgeving daarover van dagblad De Limburger. Het personeel wordt deze vrijdag geïnformeerd. De ingreep is het gevolg van minder bestellingen door opdrachtgever BMW. Het Duitse automerk laat naar verluidt 40.000 tot 60.000 auto’s minder bouwen dan de 220.000 wagens die dit jaar zijn gepland. Vooral naar de Mini, die in Born gemaakt wordt, is in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk minder vraag. Anderhalf jaar geleden kon BMW de vraag naar het model X1, ook gemaakt in Born, niet aan en liep VDL Nedcar zelfs achter met de productie. Nedcar-personeel ging langer werken en er kwamen achthonderd banen bij.

De helft van het aantal arbeidsplaatsen dat nu verdwijnt, wordt bezet door tijdelijk personeel dat toen was aangenomen om de productiepiek aan te kunnen. Circa driehonderd medewerkers zullen via natuurlijk verloop vertrekken, bijvoorbeeld door pensionering. Bij de overige tweehonderd banen gaat het om uitzendkrachten. Voor hen zoeken uitzendbureaus nieuw werk, aldus VDL. VDL Nedcar meldde eerder al dat de productie volgend jaar lager uitvalt. Het bedrijf verwacht dat de productie in 2020 aantrekt en dat dan weer extra mensen nodig zijn. (NRC)