Genoeg steun in Senaat voor benoeming Kavanaugh

Twee twijfelende Republikeinse senatoren en een Democraat zeggen vrijdag de kandidaat-opperrechter te steunen, waardoor er nu een meerderheid is in de Senaat.

De Republikeinse senator Collins (Maine) zegt vrijdag de benoeming van Kavanaugh tot het Hooggerechtshof te steunen.
De Republikeinse senator Collins (Maine) zegt vrijdag de benoeming van Kavanaugh tot het Hooggerechtshof te steunen. Foto Erik S. Lesser/EPA

De omstreden rechter Brett Kavanaugh lijkt de steun van genoeg senatoren te hebben om zijn benoeming in het Amerikaans Hooggerechtshof zeker te stellen. Twee twijfelende Republikeinen, Jeff Flake (Arizona) en Susan Collins (Maine), hebben vrijdag gezegd dat ze de kandidaat steunen, ondanks de aantijgingen van seksueel wangedrag. Ook de Democraat Joe Manchin (West-Virginia) zegt voor Kavanaugh te zullen stemmen.

Dat betekent dat waarschijnlijk 51 van de 100 senatoren Kavanaugh zullen steunen. Vicepresident Mike Pence kon indien nodig als Senaatsvoorzitter de bepalende stem in het voordeel van de kandidaat-opperrechter uitbrengen, maar dat lijkt met de steun van Manchin niet meer nodig. Lisa Murkowski (Alaska) zei eerder al tegen te stemmen, waarschijnlijk dus als enige Republikein.

Lees ook: Republikeinse senatoren stevenen af op benoeming Kavanaugh

Nadat Flake eerder zijn beslissing had bekendgemaakt, was alle aandacht gericht op Collins. In een uitgebreide toespraak in het Capitool had ze scherpe kritiek op de chaotische gang van zaken rondom de benoeming de afgelopen weken. “Een dieptepunt”, concludeert de politicus.

Twitter avatar CNNPolitics CNN Politics “Judge Kavanaugh has been unequivocal in his belief that no president is above the law,” Collins says, defending Brett Kavanaugh’s views on presidential power https://t.co/I0896Ylyut

Hoewel Collins gelooft dat Christine Blasey Ford, een van de beschuldigers van Kavanaugh, het slachtoffer is van aanranding, zou niet bewezen zijn dat de rechter dit in zijn tienerjaren heeft gedaan. Collins benadrukte dat Kavanaugh het recht heeft op onschuld tot het tegendeel is bewezen, en dat is ondanks een aanvullend FBI-onderzoek niet gebeurd.

Opmerkelijk is dat de Democraat Manchin als enige van zijn partij voor Kavanaugh zal stemmen. Van hem was al bekend dat hij mogelijk de Republikeinen met de aanstelling van Kavanaugh zou steunen om zijn zetel te beschermen in de aanloop naar de tussentijdse verkiezingen in november. Zijn staat stemde in 2016 namelijk met een aanzienlijke meerderheid voor Donald Trump, die Kavanaugh heeft voorgedragen voor het hoogste juridische orgaan van de VS.

Twitter avatar Sen_JoeManchin Senator Joe Manchin I will vote to support Supreme Court nominee Judge Brett Kavanaugh. https://t.co/1FfuMTOZz8

Zaterdag stemming

De benoeming van Kavanaugh was eerder op vrijdag al door steun van Manchin een belangrijke stap dichterbij gekomen. Een krappe meerderheid van 51 senatoren besloot in een zogeheten cloture vote dat het debat over de kandidaat voorbij is. De Senaat zal voor het einde van dit weekend waarschijnlijk stemmen over Kavanaugh, de leider van de Republikeinen in de Senaat Mitch McConnell zei eerder te mikken op zaterdag.

Jeff Flake (Arizona) zei vrijdag tegen de zender MSNBC de kandidaat te steunen tenzij “er iets groots verandert”. De senator oordeelde vorige week dat de FBI een vervolgonderzoek moest doen naar de aantijgingen van seksueel wangedrag tegen Kavanaugh, maar het rapport heeft dit volgens Flake verder niet aangetoond.

Daarmee hadden de Republikeinen (in totaal 51 zetels in de Senaat) zonder Murkowski alsnog de benodigde meerderheid. President Trump zegt over het resultaat op Twitter “heel trots” te zijn.

Protesten tegen Kavanaugh

De aanstelling van Kavanaugh is al weken onderwerp van verhit debat. De rechter is door drie vrouwen, onder wie psycholoog Christine Blasey Ford, beticht van seksueel wangedrag. Partijleiders van de Democraten zeggen dat er niet grondig genoeg onderzoek is gedaan. De rechter heeft onder ede de aantijgingen ontkend. Uit peilingen blijkt dat een meerderheid van Amerikanen Ford geloofd.

Lees ook: Opperrechter is in VS inzet geworden van louter partijpolitiek

Ook kreeg Kavanaugh kritiek dat hij tijdens een hoorzitting over de beschuldigingen te fel zou zijn geweest tegen Democratische senatoren. In een opiniestuk in The Wall Street Journal donderdag gaf de rechter toe dat hij achteraf bepaalde opmerkingen niet had moeten maken.

Amerikaanse senatoren zijn de afgelopen weken met regelmaat geconfronteerd door vrouwelijke slachtoffers van seksueel misbruik. Meer dan driehonderd demonstranten die protesteerden tegen de mogelijke benoeming van Kavanaugh werden donderdag in kantoorgebouwen van de Amerikaanse Senaat in Washington opgepakt.