Noa’s liefde voor katten

Jacqueline Dol wint met ‘Noa’s liefde voor katten’ de publieksprijs van september, met als thema ‘Huisdier’.

Noa’s compassion for cats
Noa’s compassion for cats Jacqueline Dol

Noa is de dochter van Jacqueline Dol. Een competitieve achttienjarige. Nederlands kampioene karateka in haar leeftijdsklasse. Met een prachtige cijferlijst dit voorjaar de havo afgerond. Van plan om deze herfst aan de Hogeschool van Amsterdam de opleiding Aviation te gaan volgen.
„Noa ging altijd voor de eerste plek”, zegt moeder Jacqueline. „Met sport. Met school. Met alles.”

Laatste wedstrijd

De NRC-fotowedstrijd is de laatste wedstrijd waaraan Noa meedoet. Op 17 juli overleed ze plotseling. Ze dacht een griepje onder de leden te hebben. Buikklachten en stijve benen. Twee dagen later was ze dood. Het achttiende Nederlandse slachtoffer dit jaar van de meningokokkenziekte, de infectieziekte die levensbedreigende hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging kan veroorzaken.

Smurf

Noa wilde altijd al eens meedoen aan een fotowedstrijd, zegt Jacqueline Dol. Omdat haar dochter dat zelf niet meer kan, deed zij dat. Voor de september-wedstrijd op het thema ‘Huisdieren´ zond Dol een foto in die ze deze zomer van Noa maakte.
Op de foto staat Noa met Smurf, een drie maanden oude kitten. Jacqueline Dol is kattenfokster. Ieder jaar heeft ze wel drie, vier nesten met maine coons, de raskatten met de rechte oren en de grote snuit. „Noa had altijd een favoriet. Uit het laatste nest was dat een katje dat ze Smurf noemde. Deze foto heb ik genomen toen we samen koffie dronken. ‘Mooie foto, mam’, zei ze.”
Lange tijd leek een andere kattenfoto de publieksprijs van de NRC-wedstrijd te gaan winnen. Maar met hulp van familie en vrienden, scholen, sportverenigingen en de Facebook-group Je bent Alkmaarder (29.000 leden) slaagde Jacqueline Dol erin om in vier dagen tijd duizenden stemmen te verzamelen. Met 3.290 stemmen heeft Noa uiteindelijk nóg een wedstrijd gewonnen.

Meningokokken

Jacqueline Dol maakt graag van de gelegenheid gebruik om ouders met tieners te waarschuwen. „Wees alert bij ziekteverschijnselen die op meningokokken zouden kunnen duiden. En laat je niet te snel wegsturen bij huisarts of eerste hulp.”
Zelf had ze geen idee wat haar dochter overkwam. In de weekenden gingen moeder en dochter vaak samen op pad naar karatewedstrijden. Berichten in de media over de uitbraak van de akelige epidemie heeft Jacqueline Dol zo gemist. „Dat zoiets met kerngezonde jonge mensen kan gebeuren, daar sta je toch niet bij stil? Zelfs in de ambulance naar de intensive care van de Vrije Universiteit waren de broeders verbaasd.”
Naar de prijswinnende foto kijken haar moeite, zegt Jacqueline Dol. Jongeren in de leeftijd van haar dochter zullen nu snel worden gevaccineerd. De overheid had daar eerder toe kunnen besluiten, zegt ze. „Noa had niet dood hoeven zijn. Ze had nog zoveel meer momenten als op de foto kunnen meemaken. Dat dit is gebeurd, blijft onwerkelijk.”
Ze vertelt ten slotte dat haar dochter is vernoemd naar Noa, de Israëlische zangeres die zich inzet voor vrede in het Midden-Oosten. Op 16 november treedt ze op in Tivoli in Utrecht. Jacqueline Dol: „Twee dagen voor haar overlijden appte ik mijn dochter nog: ‘Noa komt naar Nederland.’”

Het thema van oktober is “kleurrijk”. Inzenden en stemmen kan tot 2 november 17:00 op nrc.nl/fotowedstrijd.