Kiki Bertens in top tien wereldranglijst

Bertens is de derde Nederlandse vrouw die ooit de toptien haalde, voor het laatst gebeurde dit in 1996.

Kiki Bertens in de derde ronde van de US Open op 1 september.
Kiki Bertens in de derde ronde van de US Open op 1 september. Foto Geoff Burke/Today Sports

Kiki Bertens staat aanstaande maandag op de tiende plaats in de nieuwste editie van de wereldranglijst voor vrouwelijke tennissers. Bertens is de derde Nederlandse vrouw die ooit de toptien haalde, de laatste die deze ranglijst haalde was Brenda Schultz-McCarthy in 1996, op plek negen. Dat meldt WTA vrijdag.

Bertens beklom dit jaar pijlsnel de hoogste ranglijst. De 26-jarige Wateringse begon het tennisjaar op de 31ste plek. Alleen de Wit-Russische Arina Sabalenka was vrijdag nog een concurrent voor de tiende plaats. Bij winst van het sterk bezette China Open in Beijing zou de huidige nummer zestien zich boven Bertens plaatsen. De twintigjarige Sabalenka verloor echter in de kwartfinales van de Chinese Qiang Wang, 5-7 5-7.

Ook de Koninklijke Nederlandse Tennisbond viert het succes op Twitter:

Twitter avatar KNLTB KNLTB Wat een mijlpaal! @kikibertens als derde Nederlandse ooit bij beste tien tennissters ter wereld. Super resultaat van Kiki, en natuurlijk van @raemonsluiter 🙌 https://t.co/1TaXbgYPkN

Een heel goed jaar

Bertens won drie WTA-toernooien dit jaar, in Cincinnati, Charleston en Seoul. Ook haalde ze op de Australian Open, Roland Garros en de US Open de derde ronde, en de kwartfinale van Wimbledon. In mei haalde ze al haar hoogste notering ooit – de vijftiende plek – daarna klom ze verder naar de toptien. Alleen op de grand slam in Parijs presteerde Bertens in 2016 beter dan dit jaar.

Bertens is nu de derde Nederlandse tennisster die ooit officieel in de toptien heeft gestaan. Brenda Schultz en Betty Stöve gingen haar voor. Schultz bereikte haar hoogste notering, negende, in 1996. Stöve is nog steeds de hoogst gerangschikte Nederlandse tennisster met haar vijfde plaats in 1977.

Correctie (5 oktober 2018): In een eerdere versie van dit artikel stond dat Betty Stöve de laatste was die in 1996 de wereldranglijst haalde, maar dat moest Brenda Schultz-McCarthy zijn. Dit is gecorrigeerd.