Kabinet gaat afschaffing dividendbelasting ‘opnieuw wegen’

Premier Mark Rutte (VVD) noemt het besluit van Unilever om het hoofdkantoor niet volledig naar Rotterdam te verplaatsen “teleurstellend”.

Premier Rutte vrijdag op zijn wekelijkse persconferentie.
Premier Rutte vrijdag op zijn wekelijkse persconferentie. Foto Koen van Weel / ANP.

Het kabinet gaat de omstreden afschaffing van de dividendbelasting “opnieuw wegen”. Dat heeft premier Mark Rutte vrijdag gezegd op zijn wekelijkse persconferentie. De aankondiging komt nadat Unilever vrijdagochtend bekendmaakte de voorgenomen herstructurering met één hoofdkantoor in Rotterdam niet door te zetten. Rutte noemde dat “teleurstellend”.

Rutte zegt dat het kabinet “de komende tijd” opnieuw gaat kijken naar de mix van maatregelen die het kabinet rond het vestigingsklimaat heeft genomen. De premier zegt dat de keuze voor afschaffing van de dividendbelasting “niet voor één bedrijf is genomen”, maar hij noemde het besluit van Unilever “wel relevant”. De aankondiging van Unilever is “geen goed nieuws, maar (de maatregel) is niet direct van tafel”. Rutte vindt afschaffing nog steeds “zeer verdedigbaar”.

Samenvoeging van de hoofdkantoren moest voor Unilever kosten drukken en het makkelijker maken zelf overnames te doen. De laatste weken kwamen steeds meer Britse aandeelhouders in opstand tegen de verhuizing, omdat Unilever daardoor uit de hoofdindex van de Londense beurs zou verdwijnen.

Pijnlijke zaak voor Rutte

Dat Unilever het hoofdkantoor niet volledig naar Rotterdam verplaatst is pijnlijk voor premier Rutte. Hij heeft de afschaffing van de dividendbelasting in debatten steeds verdedigd met het argument dat dit nodig was om grote multinationals naar Nederland te halen of hier te houden. De premier noemde de naam Unilever in de discussies aanvankelijk niet expliciet, maar het was vanaf het begin evident dat dit van oorsprong Brits-Nederlandse bedrijf een van de twee grote belanghebbenden bij de maatregel is.

Lees ook: Afhaken Unilever klap voor plan Rutte dividendtaks te schrappen

Rutte zei op de persconferentie dat hij vrijdagochtend op de hoogte werd gesteld van het besluit door Unilever. Rutte wilde daar verder niets over kwijt. Unilever-topman Paul Polman zei vrijdag in een verklaring dat “de politieke discussie een factor is geweest” bij de afweging van de Britse aandeelhouders om het volledig verplaatsen van het hoofdkantoor naar Rotterdam niet te steunen.

Oppositie: plan moet nu van tafel

GroenLinks-leider Jesse Klaver noemde de heroverweging alvast “een overwinning voor de democratie”. Ook PvdA en PVV vinden dat de afschaffing direct van tafel moet. SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij vindt dat ook “onvermijdelijk”.

Twitter avatar jesseklaver Jesse Klaver Wij gaan door tot de afschaffing van de dividendbelasting volledig van tafel is. Geen smoesjes meer. Gebruik dit geld voor het oplossen van de crisis in de publieke sector. #tijdvooreenkeerpunt

 

Twitter avatar LodewijkA Lodewijk Asscher Heroverwegen?? 😨 Bizar dat kabinet rampzalige plan #dividendbelasting niet direct intrekt. Afgang duurt voort Rutte luistert nog steeds meer naar multinationals dan naar gewone mensen. De PvdA wil dat die 2 miljard NU geïnvesteerd wordt in Nederland.

 

Twitter avatar MarijnissenL Lilian Marijnissen Afschaffen #dividendbelasting gaat van tafel, de enige vraag is wanneer. De maatregel zou niet genomen zijn voor #Unilever, maar nu Unilever anders beslist, wordt de hele maatregel heroverwogen. Rutte wees geen marionet van de multinationals, maar premier van alle Nederlanders! https://t.co/QQov6K18FW

 

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders @MinPres hier alvast mijn inbreng voor het debat volgende week over de dividendbelasting: INTREKKEN OF WEGWEZEN! En die 2 miljard euro geven we niet aan bedrijven maar aan de gewone Nederlander.

 

Twitter avatar keesvdstaaij Kees van der Staaij Intrekken plan dividendbelasting nu onvermijdelijk. Door het besluit van Unilever staat vast dat de afschaffing ervan niet doorslaggevend is voor
vestigingsklimaat in Nederland.

De dividendbelasting, een heffing van 15 procent op winstuitkeringen aan aandeelhouders, is vooral een probleem voor multinationals met een zogeheten ‘duale aandelenstructuur’: twee soorten aandelen, onder zowel Nederlands als Brits recht. Naast Unilever geldt dit bijvoorbeeld voor Shell.