Recensie

Recensie Uit eten

Jack Bean serveert het nieuwe fastfood

Rotterdam, Weena september 2018Restaurant Jack Bean.Foto: Walter Herfst
Rotterdam, Weena september 2018Restaurant Jack Bean.Foto: Walter Herfst

Terwijl aan de noordzijde van het Centraal Station de ene biologische outlet failliet ging, opende aan de andere kant ervan prompt een nieuwe. Landwinkel-koffiebar-en terras Uit je Eigen Stad sloot in juli wegens tegenvallende aanloop de deuren.

Vrijwel tegelijkertijd achtten Pepijn Schmeink en Mathijs in ’t Veld het moment daar om op het Weena een soortgelijk zaakje te beginnen.

Net als Uit je Eigen Stad richt Jack Bean zich op forenzen en andere passanten die direct vanuit de trein, de tram of metro naar een verantwoorde portie fastfood of een dito afhaalmaaltijd op zoek zijn. Belangrijk verschil tussen beide initiatieven: je kunt bij Jack Bean je eten al bestellen als je nog in deze of gene wagon zit, zoals je dat ook meteen aan huis kan laten bezorgen door een Uber-koerier.

Aanschuiven in het kantoorpand van het voormalige Bouwcentrum is eveneens een optie. In afwachting van een definitieve huisvesting mogen restaurateur Schmeink en bedrijfskundige In ’t Veld die ruimte tot ergens volgend jaar goedkoop huren. De Stichting Doen, die ‘groene, sociale en creatieve’ ideeën ondersteunt, en de investeerders achter Blue City (het oude Tropicana) zijn met geld in het Jack Bean-project gestapt. Het is voor het eerst dat ze dat in het horecasegment doen.

Ander locaties

Het voornemen is het concept in gestaag tempo uit te rollen naar andere drukke A-locaties in de Randstad. De missie erachter: bied duurzaam geproduceerde en plantaardige fast cuisine voortaan ook op zulke plekken aan, als gezond alternatief voor de snackloketten, shoarmatenten en hamburgerketens die je daar nog veelal aantreft. Kunnen ze dat ook met dezelfde snelheid en efficiency als de McDonald’s, de Smullers en de Döner Company’s in deze branche, dan weten Schmeink en In ’t Veld zich weer een stapje dichter bij het doel dat ze nastreven. ‘De wereld redden’, zoals eerstgenoemde het zonder een spoor van ironie uitdrukt.

Pepijn Schmeink lijken dergelijke grote ambities alvast wel toevertrouwd. In zijn restaurants De Eendracht en Dertien (hij blijft er eigenaar van) in Rotterdam effende hij jaren geleden al het pad voor wat hier, heel in het algemeen, maar even als de ‘groentekeuken’ moet zijn aangeduid. Daarvoor was hij een lange periode als kok en cateraar werkzaam in grote hotels in de VS, een ervaring die hem ook in logistiek opzicht veel heeft gebracht. In Jack Bean (vernoemd naar het kinderboek Sjakie en de Bonenstaak) betaalt die brede achtergrond zich uit. Je kiest aan de counter de bowl, sandwich, pasta salade of een hamburger op een tablet uit en binnen luttele minuten heb je hem ook voor je neus.

Het menu telt in deze startfase een vijftiental schotels en side dishes, die alle vegetarisch dan wel veganistisch zijn. Schmeink heeft het overigens nergens vermeld staan, aangezien hij zich naar eigen zeggen niet expliciet op klanten uit die hoek wil richten. De gerechten moeten van zichzelf kunnen overtuigen, niet door het labeltje dat erop zit. En dan doen ze. Als rechtgeaard liefhebber mis ik tenminste het vlees niet in mijn Mexican Chili-bowl (8,50 euro) met onder meer boekweit, gekarameliseerde uitjes, Wieringer boontjes, citroenboontjes, grauwe erwten en pickles. Ook de Ultimate Burger (6,50 euro) blijkt het helemaal niet van gehakt te hoeven hebben. Een gemiddelde carnivoor zou er zich gemakkelijk door in de luren kunnen laten leggen.

In Jack Bean wordt, net als in de meeste food-outlets, geen alcohol geschonken. We moeten ons tevreden stellen met de huisgemaakte juices en soda’s die met kombucha als basis worden gemaakt. Ook niet erg, want hoe gastvrij verder ook, naar Jack Bean ga je niet om er nou eens gezellig een uurtje of wat te gaan tafelen. Het is wat het is: een zaak waar je binnenstapt voor een snelle hap. Maar dan dus een heel goede.

Wim de Jong is culinair recensent.