Reda Rhellab op zijn kamer in het United World College in Maastricht.

Foto Khalid Amakran

Interview

‘Ik wil chirurg worden. Mijn ambitie is: Oxford’

In de rubriek Jong! vertellen pubers over zichzelf, de wereld en elkaar. Deze week: Reda Rhellab. Aanmelden: pubers@nrc.nl.

Willem-Alexander

„Mijn zusje en ik zijn opgegroeid in Groningen. Mijn vader is naar Nederland gekomen om te studeren – al onze familie woont in Marokko. Sinds een jaar zit ik op het United World College (UWC) in Maastricht. Het eerste UWC was het Atlantic College in Wales, waar koning Willem-Alexander naartoe is gegaan. Ik hoorde over deze school van mijn mentor op het gymnasium in Groningen. Je kunt een beurs krijgen, anders had ik het nooit kunnen betalen. Het UWC selecteert in alle landen. Vorig jaar deelde ik een kamer met een eerstejaars uit Nigeria en twee tweedejaars uit Italië en Soedan. De tweedejaars werden mijn allerbeste vrienden, ik zie hen nog steeds als een soort grote broers.”

Jonge mensen met een ‘open mind’

„Het UWC is opgericht door een Duitser die in de oorlog naar Engeland is gevlucht. Hij zei: de hoofdoorzaak van de Tweede Wereldoorlog is het onbegrip tussen volkeren. De enige oplossing is jonge mensen met een open mind bij elkaar te zetten en van elkaar te laten leren. Een van mijn kamergenoten is Amerikaans met Israëlische ouders. Ik ben qua standpunt redelijk pro-Palestijns. Vorig jaar werd bij protesten in de Gazastrook een dokter neergeschoten door de Israëliërs. De hele wereld keurde het af. Ik vroeg hem: zet je pro-Israël-standpunt aan de kant, ben je het er humanitair gezien mee eens? Hij zei: wij zien het niet als gewone protesten, wij zien het als oorlog. Ik dacht ja, als een buurland naar ons stenen gooit bij de grens zien wij dat misschien ook zo. Zo leer ik andere gezichtspunten kennen. Hij en ik zijn het hierover ten diepste oneens, maar we zijn wel goede vrienden.”

Het effect van examenstress

„Ik wil chirurg worden. Mijn ambitie is: Oxford. Deze maand ga ik me aanmelden. Oxford is best selectief, ze vragen ook een vorm van medische ervaring. Ik dacht: hoe kom ik daaraan? Ik heb mailtjes gestuurd aan een transplantatiechirurg in Groningen en toen mocht ik een week meelopen. Hij betrok me bij alles: kun je deze CT-scan lezen, wat denk je dat dit zou betekenen. Ik ben hem enorm dankbaar. Verder heb ik voor school een medisch onderzoek gedaan in samenwerking met de universiteit van Maastricht. Ik heb gekeken naar het effect van examenstress op leerlingen, via haaranalyse.”

Foto Khalid Amakran
Foto Khalid Amakran

Racisme

„Zelf heb ik vrijwel nooit last gehad van racisme maar het houdt je wel bezig. Je weet dat het er is en dat mensen in minder bevoordeelde situaties er veel meer last van hebben. Mij heeft dat altijd gemotiveerd, als Nederlander met een Marokkaanse achtergrond, als moslim, om uit te blinken. De dingen die Wilders zegt – je kunt je er kapot aan ergeren, maar ik heb besloten er iets positiefs van te maken. Ik ben in Nederland opgegroeid. Nederland heeft mij alles gegeven. Ik wil het negatieve stereotype omdraaien naar iets positiefs.”