‘FBI vindt niks nieuws’ tegen rechter, benoeming dichtbij

Kavanaugh De Republikeinen willen snel stemmen nu een FBI-onderzoek naar wangedrag van rechter Kavanaugh niks lijkt te hebben opgeleverd.

De VS stevenen af op een benoeming van de omstreden Brett Kavanaugh in het Hooggerechtshof. De Republikeinse voorzitter van de justitiecommissie van de Senaat, Chuck Grassley, zei na lezing van een nieuw FBI-rapport over mogelijk seksueel wangedrag door de rechter, dat er geen „greintje van wangedrag in staat” en dat hij „niets wat ik niet al wist” heeft gelezen.

Meerdere twijfelende Republikeinse senatoren lieten zich positief uit over het FBI-onderzoek. Maar de bevindingen worden niet openbaar gemaakt en Democraten zeggen dat de belangrijkste getuigen - onder wie Kavanaugh en de vrouw die hem beschuldigt - niet zijn gehoord.

De Republikeinen zetten echter door. Vorige week vrijdag gaf het Witte Huis de FBI een week de tijd om onderzoek te doen naar de beschuldigingen die teruggaan op de schooljaren van de opperrechter in spe. Woensdag was het onderzoek afgerond. Zaterdag al wil de Republikeinse leider van de Senaat, Mitch McConnell, de stemming houden.

Het onderzoek werd vorige week ingesteld op verzoek van senator Jeff Flake (Arizona), die net als twee van zijn Republikeinse collega’s nog twijfelt. Flake zei donderdag tegen CNN dat de FBI „geen aanvullende bevestigende informatie” heeft gevonden over Kavanaugh. Een andere twijfelaar, Susan Collins (Maine), noemde het FBI-onderzoek „zeer grondig”, maar sprak zich nog niet uit over wat ze van plan is te stemmen. Ook Lisa Murkowski (Alaska) twijfelt nog.

Als Collins en Flake voor de kandidaat-opperrechter stemmen, lijkt Kavanaughs zetel in het Hooggerechtshof binnen. Met 51 van de 100 zetels hebben de Republikeinen een krappe meerderheid, en als de stemmen staken kan vice-president Mike Pence de doorslaggevende stem uitbrengen. Meerdere andere Republikeinen, onder wie senator Bob Corker (Tennessee), hebben intussen laten weten dat ze Kavanaugh steunen. Een van de twee twijfelende Democraten uit staten die Trump in 2016 won, Heidi Heitkamp uit North-Dakota, zei evenwel dat zij tegen zal stemmen.

Terwijl de Republikeinen ervan overtuigd zijn dat zij hun kandidaat kunnen benoemen, raken de maatschappelijke gemoederen verder verhit. Sinds Kavanaugh zich 28 september bij zijn getuigenis in de Senaat woedend tegen de Democratische partij keerde, spraken de Nationale Raad van Kerken en oud-rechter in het Supreme Court John Paul Stevens, een Republikein, zich uit tegen zijn benoeming. Honderden demonstranten stroomden donderdag het katoorgebouw van de Senaat binnen.

Kavanaugh verdedigde zich donderdag op de opiniepagina van de The Wall Street Journal. Onder de kop ‘Ik ben een onafhankelijke, onpartijdige rechter’ schreef hij dat hij tijdens de bewuste hoorzitting „te emotioneel” was en „een paar dingen zei die ik niet had moeten zeggen”.