Abdelkader Benali: ‘Elke dag vertel ik onwaarheden’

Impertinente vragen Abdelkader Benali (42) beantwoordt 16 impertinente vragen. Over Facebooken op de wc, fooi geven en ongeduldig zijn. Hij mocht één vraag doorstrepen.

Foto Mischa Schoemaker

Ben je aantrekkelijk?

„Ik heb mezelf nooit aantrekkelijk gevonden, ook al zeiden anderen weleens: ‘Je bent een mooie man’ of ‘Je hebt een mooie stem’. Ik heb altijd de drang gevoeld om verhalen te vertellen en op te treden, ter compensatie. Ik was bang om niet gezien te worden.”

Wat eet je als je een avond alleen bent?

„Dan haal ik Chinees. Wontonsoep en een stoofpotje, een vleesgerecht of pekingeend.”

Wanneer heb je voor het laatst gelogen?

„Ik verzin elke dag wel een verhaal. De afgelopen jaren ben ik steeds meer rookgordijnen gaan optrekken – er gaat bijna geen dag voorbij dat ik geen onwaarheid vertel. Tegen mijn dochter, de kassière van de supermarkt, een vriend. Ik ben een fantast en klets mee met andermans verhalen. Het zijn geen leugens waarmee ik mensen kwets, het is overdrijving, de waarheid verdraaien. Gisteren zei ik tegen een vriend dat tennis mijn nummer 1-sport is, dat ik alle wedstrijden volg en er veel van weet. Dat is helemaal niet waar, maar ik vind het leuk om te kijken hoe lang ik de leugen kan volhouden. Ik heb ook een keer tijdens een televisieshow gezegd dat ik jarig was, toen ging iedereen klappen en juichen. Dat heeft daarna nooit iemand gecheckt.”

Wanneer heb je voor het laatst seks gehad?

„Laten we die maar doorstrepen.”

Kan je boos worden in het verkeer?

„Ja. Op vrachtwagens die elkaar inhalen, op bumperklevers, op allerlei verkeerssituaties. Ik heb twee soorten rijgedrag: Nederlandse stijl voor hier en Tangerino voor in Tanger. Dat is survival-of-the-fittest-achtig rijden – oorlog, gemeen, afsnijden, inhalen, lak aan regels en weinig respect voor andere weggebruikers. Hoe dikker de auto, hoe schoftiger het gedrag. Ik heb een SUV daar.”

Wat wil je afleren, maar lukt maar niet?

„Ik kan heel ongeduldig en haastig zijn. Sinds de geboorte van mijn dochter 2,5 jaar geleden ben ik wat rustiger geworden. Ik probeer dingen meer op hun beloop te laten en geduldiger te zijn.”

Wie is je grote liefde?

„Mijn vrouw. En dochter.”

Waar wind je je over op?

„Dat we op een heel klein oppervlak, waar we veel dingen goed doen op het gebied van welvaart, rijkdom en gezondheid, elkaar toch steeds verrotschelden. Haat, afgunst, jaloezie; ik zie het op straat en op sociale media. Er zijn maar weinig momenten in Nederland waarop we iets met elkaar kunnen overbruggen. Voetbal was altijd een goed instrument. We zouden ons meer in elkaar moeten verplaatsen.”

Waaraan geef je te veel geld uit?

„Ik ben nu bezig met een verbouwing en we gaan twee keer over het budget heen, maar dat maakt me niet uit. Ik vind het leuk. Ik begon met een budget van 8.000 euro, maar toen kwam ik in een badkamerwinkel met prachtige spullen. En daarna in een vloerenzaak met mooi pvc-parket. Dan denk ik: het wordt er alleen maar mooier van en ga ik ‘overspenden’. Dan ben ik toch al over die grens heen.”

Waar heb je spijt van?

„Ik heb ooit iets heel lelijks over Joost Zwagerman gezegd. We waren samen in Ljubljana geweest en hij had twee gezichten, ontdekte ik. Aan de ene kant was hij een heel zachte man, aan de andere kant vond ik hem heel heftig. Hij dronk een fles wodka en gebruikte cocaïne. Michaël Zeeman en ik hadden toen een briefwisseling en dat werd een boek. In een van die brieven schreef ik dat ik Joost Zwagerman een watje vond, onzeker. Dat had ik nooit moeten doen.”

Wat doe je als je zenuwachtig bent?

„Niks, wachten tot het over is.”

Hoe ben je als je een kater hebt?

„Heel slecht. Ondraaglijke hoofdpijn, buikpijn, ik kan niet meer denken, niet meer schrijven. Ik heb vroeger veel gezopen en veel gekotst, daar moest ik twee dagen van herstellen. Ik heb me voorgenomen nooit meer stomdronken te worden.”

Hoe vaak sport je?

„Zoveel mogelijk, bijna elke dag. Hardlopen. Gisteren heb ik een hardlooptrail gedaan van 23 kilometer in Limburg. Ik heb een goede conditie, heb ook acht marathons gelopen.”

Facebook je op de wc?

„Natuurlijk, ik doe van alles op de wc. Ook aandelen verkopen.”

Hoeveel fooi geef je?

„In Marokko geef ik meer dan in Nederland. Ik kan het missen en die ander doe ik er een plezier mee, ze werken daar de hele dag voor heel weinig. In plaats van 2 dirham geef ik 20 – dat is 2 euro, daar kan je in Marokko boodschappen van doen.”

Hoe vaak bel je je ouders?

„Nooit. Ze bellen mij. We hebben goed contact, zien elkaar geregeld, maar ik zou ze niet snel bellen. Ik zou niet weten wat ik over de telefoon tegen ze moet zeggen.”