Brieven

Brieven nrc.next 5/10/2018

Reactie Baudet

Kijk eens in de spiegel

In een warrig betoog verwijt het Thierry Baudet minister Kaag dat zij zelf haat en intolerantie predikt (Kaag maakt een karikatuur van haar oproep tot ‘dialoog’, 2/10). Wat een gotspe! Baudet noemde immers architect Rem Koolhaas een misdadiger tegen de menselijkheid, minister Ollongren een sluipmoordenaar en fractievoorzitter van D66, Alexander Pechtold, een onwaardig persoon. Daarnaast gebruikte hij de termen cultuurmarxisme en oikofobie om linkse en progressieve mensen de schuld te kunnen geven van alles wat vandaag de dag mis zou zijn in ons land en wil hij mensen met een andere mening dan de zijne, zoals weerman Gerrit Hiemstra en voorzitter van VNO-NCW, Hans de Boer, de mond snoeren door ze te ontslaan. Als Baudet op zoek is naar haat en intolerantie hoeft hij alleen maar in de spiegel te kijken of op internetfora waar zijn aanhangers het loutere feit dat minister Kaag getrouwd is met een Palestijn reden genoeg vinden om haar dagelijks voor rotte vis uit te maken.

interview Breukink

Volledig toondoof

Als ik het artikel van de heer Breukink lees (ING-commissaris: ‘Politici moeten hun toon matigen’, 4/10) denk ik maar één ding: weer iemand die los is geraakt van de werkelijkheid en het contact met de maatschappij in zijn geheel is verloren. Breukink stelt dat door de harde kritiek op het bedrijfsleven, de burger vertrouwen kwijt raakt. Meneer, de maatschappij was dat vertrouwen al lang kwijt. De harde taal van de overheid sluit juist uitstekend aan bij de beleving van de burger. Eindelijk, ergens aansluiting. Breukink had beter een andere invalshoek kunnen kiezen. Dat de zittende regering er alles aan doet om de verantwoordelijkheid bij de consument neer te leggen. Gemiste kans, totaal toondoof voor de geluiden die er uit de samenleving komen.

Klimaat en trui

Natte-rug-seizoen

Voer een liberaal verwarmingsbeleid! Het is weer voorbij die hete zomer. We trekken van buiten naar binnen, van het stadspark naar de verwarmde woonkamer, van het terras naar het klimaatgereguleerde kantoor. Een last – nee, een hel voor warmbloedige mensen als ik. Waar ’s zomers eenieder zo min mogelijk kledij draagt omdat het zowel binnen als buiten heet is, loopt ’s winters het temperatuurverschil tussen binnen en buiten ondraaglijk op. Hoe kleed ik me daar op? Ik vind het heerlijk om met een dikke trui de kou te trotseren, maar binnenshuis levert zo’n trui snel een natte rug op. Waarom, lieve mensen, stoken we onze gebouwen zo bloedheet in de winter? Wie koudbloedig is, trekt wat mij betreft maar een extra trui aan. Werkgevers, wees liberaal: laat uw medewerker zelf kiezen in welke mate hij zich wil verwarmen!

De afgelopen uitzonderlijk hete zomer hebben we handmatig minder uitzonderlijk gemaakt door massaal airco’s aan te schaffen en te laten ronken. Laten we onze voetdruk voor 2018 wat compenseren door de naderende kou niet te beantwoorden met oververhitte kantoren en huizen. In februari is er al jaren een ‘warmetruiendag’ – een dag waarop opgeroepen wordt de verwarming uit te laten. Laten we daar het Warmetruienseizoen van maken.

Correcties/aanvullingen

Dichters

In Gratis, onbetaald verslag (Brieven, 3/10, p. 17) worden Willem Otten, Anne Claus en Nola Wildschut genoemd. Zij heten Willem Jan Otten, Anneke Claus en Noa Wildschut.

Optische pincet

In Na 30 jaar waardering voor optische pincet (3/10, p. 16) ontbrak het feit dat Gijs Wuite medeoprichter is van het bedrijf LUMICKS.

Eetstoornis

In Nieuwe documentaire komt tot de kern van eetstoornis (4/10, p. C19) wordt Jacques Dutroux genoemd. De bedoelde Belgische misdadiger heet echter Marc Dutroux.