Opinie

Bajesplezier

In 010

We willen er niet zitten, maar er wel alles over weten: de bajes. Daarom was het Bibliotheektheater bomvol toen Conny Rijken en Lida Hoebeke er hun boek De Noordsingel presenteerden. Ze hadden gesproken met bewaarders, advocaten en natuurlijk met gedetineerden zelf. De slotsom: het voormalige huis van bewaring was een dorp op zich.

Ja, het was eigenlijk best leuk in de bak. In een videofilm vertelde een gevangenisarts dat hij soms oud-gedetineerden op straat tegenkwam, en dan was het van: „Dokter! Lachen toen, hè?” Een ex-medewerker onthulde dat hij „wel eens een uur met gevangenen in de cel zat te ouwehoeren.” Ook voor omwonenden was de bajes een feest. „Als ik André Hazes hard opzette, stonden gevangenen op de binnenplaats met aanstekers te zwaaien.”

Ja, ze waren zelfs zo geliefd, blijkt uit een promotiewebsite voor het boek, dat toen in juli 1964 de brandweer enkele ontsnapte gevangenen op het dak terug de cel in probeerde te spuiten, de verzamelde menigte de gedetineerden begon aan te moedigen en zelfs dreigde de brandslangen door te snijden. Ook toen al, dus.

Het is allemaal voorbij sinds de Noordsingel in 2012 dichtging. Voorbij ook met het leegkieperen ’s ochtends van pispotten over de hoofden van bewaarders. En met kerkdiensten die als hét wekelijkse uitje golden, met koffie en cake toe. Dan waren de geïnterneerden even helemaal gelukkig. Vooral de mannen, als er een vrouwenkoor optrad. „Iedereen wil wel op blote knieën terug naar de Noordsingel. Zelfs de gedetineerden”, zei Hoebeke.

De zaal, met veel oud-personeel, wist de stemming nog te verhogen. „’s Avonds kregen de gedetineerden al hun pakketje ontbijtbrood op de cel”, memoreerde een oud-directeur teder.

Net toen al die zoete relazen begonnen te irriteren, schoot door mijn hoofd: wat een slimme marketing eigenlijk. Het huis van bewaring niet als broeinest van criminaliteit, maar als dorp waar lief en leed wordt gedeeld, wordt gehuild en gelachen. En waar medewerkers proberen de gevangenen als medemens te behandelen.

Ik wilde na de presentatie nog maar één ding: zelf zo snel mogelijk de bak in. Verdwaasd jakkerde ik naar de Noordsingel, maar helaas: verboden voor onbevoegden.