Autolease

Leaseplan gaat binnen zes weken naar de beurs

LeasePlan gaat binnenkort naar de beurs. Dat heeft het autoleasebedrijf uit Almere donderdagochtend bekendgemaakt. De aankondiging komt niet als een verrassing. Bestuursvoorzitter Tex Gunning, de vroegere topman van TNT Express, liet bij de presentatie van de jaarcijfers in februari al weten dat het bedrijf druk was met de voorbereidingen voor een beursgang. Wanneer die precies plaatsvindt, is onduidelijk.

Vermoedelijk krijgt LeasePlan ergens in de komende vier tot zes weken een notering aan de Euronext-beurzen van Amsterdam en Brussel. De autoleasemaatschappij is sinds 2015 in handen van een groep investeerders, waaronder private-equitybedrijf TDR, pensioenbelegger PGGM en zakenbank Goldman Sachs. Toen zij Leaseplan overnamen van Volkswagen was het een „verwaarloosd corporate weeskind”, stelde TDR vast.

Dat is verleden tijd. LeasePlan is snel gegroeid en noemt zich tegenwoordig het grootste autoleasebedrijf ter wereld, met 1,8 miljoen auto’s onder beheer in 32 landen en een online marktplaats voor tweedehands auto’s onder de merknaam CarNext.com. Ook voor de Amsterdamse beurs is LeasePlan een grote vis. Gemeten naar omzet (9,4 miljard euro in 2017, winst 532 miljoen) is de beursaspirant bijvoorbeeld slechts een fractie kleiner dan AkzoNobel. (NRC)