André Bolhuis vervroegd weg als voorzitter NOC*NSF

Hij legt zijn functie eerder neer in verband met de voorbereidingen op de Olympische Spelen in 2020.

Voorzitter André Bolhuis tijdens de teamoverdracht voor de Olympische Spelen van Pyeongchang.
Voorzitter André Bolhuis tijdens de teamoverdracht voor de Olympische Spelen van Pyeongchang. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

André Bolhuis stopt in mei 2019 als voorzitter van de Olympische sportkoepel NOC*NSF. Dat is een half jaar voordat zijn termijn officieel afloopt. In een verklaring aan de leden laat hij weten zijn opvolger “alle tijd en ruimte” te willen geven om zich voor te bereiden op de Olympische en Paralympische Spelen in Tokio in 2020.

De oud-hockeyer Bolhuis werd in 2007 in het bestuur van de sportorganisatie benoemd. De statuten van NOC*NSF schrijven voor dat bestuursleden maximaal twaalf jaar in functie mogen blijven. De voorzitter lichtte de overige bestuursleden vorige maand in over zijn vertrek.

NOC*NSF moet nu op zoek naar een nieuwe preses. De sportkoepel zou “binnenkort” de nieuwe chef de mission voor de komende Spelen bekend moeten maken, meldt persbureau ANP. Onder anderen oud-zwemmer Pieter van den Hoogenband is in gesprek voor die functie.

Correctie 5 oktober 2018: In een eerdere versie van dit bericht stond dat André Buis in 2010 werd benoemd in het bestuur van NOC*NSF. Hij werd in 2007 benoemd. Dat is hierboven aangepast.