Saoedi-Arabië

Bekend criticus van Saoedische kroonprins verdwenen na bezoek aan consulaat Istanbul

De bekende Saoedische journalist Jamal Khashoggi, een criticus van de machtige kroonprins Mohammed bin Salman, is verdwenen na een bezoek aan het Saoedische consulaat in Istanbul. De Saoediërs zeggen dat Khashoggi dinsdag na het invullen van formulieren in verband met zijn aanstaande huwelijk het consulaat heeft verlaten. Maar Khashoggi's verloofde, die buiten op hem wachtte, zegt dat hij de hele dag niet naar buiten kwam. Er is inmiddels al ruim een etmaal niets meer vernomen van Khashoggi, die onder meer werkte voor The Washington Post. Ook de Turkse regering verklaarde woensdag dat Khashoggi voor zover zij wist nog in het consulaatsgebouw zit. De Saoedische regering heeft het afgelopen jaar in eigen land herhaaldelijk mensen opgepakt, die zich kritiek hadden gepermitteerd op de kroonprins. Khashoggi, die al ruim een jaar in de Verenigde Staten verblijft, schreef onlangs in een column: „Van ons wordt verwacht dat we hard klappen voor sociale hervormingen en de kroonprins lof toe zwaaien zonder enige verwijzing naar de Saoedische pioniers die zulke zaken al tientallen jaren geleden durfden aan te kaarten.” (Reuters, AP)