Russische miljardair klaagt Sotheby's aan voor 380 mln dollar

Kunstmarkt Dmitri Rybolovlev heeft Sotheby's aangeklaagd. Het veilinghuis zou volgens de kunstverzamelaar meegewerkt hebben aan „de grootste kunstfraude in de geschiedenis”.

Dmitry Rybolovlev voor twee Picasso's.
Dmitry Rybolovlev voor twee Picasso's. Foto Patrick Kovarik

380 miljoen dollar, 330 miljoen euro, eist Dmitri Rybolovlev van Sotheby’s. De Russische kunstmestmiljardair en kunstverzamelaar heeft het veilinghuis dinsdag bij een rechtbank in New York aangeklaagd.

Sotheby’s heeft volgens Rybolovlev medewerking verleend aan wat hij „de grootste kunstfraude in de geschiedenis” noemt. De Rus verwijt het veilinghuis dat het hand- en spandiensten heeft verleend aan Yves Bouvier, de Zwitserse kunsthandelaar en freeport-magnaat.

Van Bouvier kocht Rybolovlev in ruim tien jaar tijd 38 meesterwerken: schilderijen van onder anderen Leonardo da Vinci, Van Gogh, Gauguin, Modigliani en Picasso. Voor die kunstwerken betaalde hij in totaal zo’n 2 miljard euro. De helft van dat bedrag zou naar Bouvier zijn gegaan, terwijl Rybolovlev veronderstelde dat de Zwitser werkte voor een courtage van 2,5 procent.

Toen Rybolovlev bij toeval bij toeval ontdekte dat Bouvier woekerwinsten maakte op zijn verkopen aan hem, spande hij vanaf 2015 een reeks van rechtszaken tegen de Zwitser aan.

Sotheby’s was bij de verkoop van 14 van de 38 kunstwerken betrokken. Volgens de aanklacht heeft het veilinghuis „met opgeblazen taxaties” de fraude „bewust en opzettelijk aannemelijk en geloofwaardig gemaakt”. In de aanklacht worden diverse hoge medewerkers van Sotheby’s bij naam genoemd.

In een persbericht kwalificeert Sotheby’s de aanklacht als „wanhopig” en „volledig ongegrond”. In 2017 wist het veilinghuis samen met Bouvier een rechtszaak tegen te houden die Rybolovlev in het Verenigd Koninkrijk tegen beide partijen wilde aanspannen. Sindsdien zegt Rybolovlev vertrouwelijke documenten over Sotheby’s in handen te hebben gekregen op basis waarvan hij nu een rechtszaak in New York is begonnen. Het veilinghuis is een aan de beurs op Wall Street genoteerd bedrijf.

Rybolovlev liet de afgelopen jaren diverse kunstwerken veilen die hij van Bouvier kocht. Dat leverde de Rus grote verliezen op. Uitzondering is de verkoop van Leonardo da Vinci’s Salvator Mundi. Bouvier had het schilderij bij een in 2013 door Sotheby’s gearrangeerde private deal gekocht voor 45 miljoen dollar. De Zwitser verkocht het paneel direct door aan Rybolovlev voor 128,7 miljoen dollar. Bij een veiling bij Christie’s bracht het schilderij in juni het recordbedrag van 450,3 miljoen dollar op. Wat de Rus een winst van zo’n 300 miljoen dollar opleverde.