Republikeinse senatoren stevenen af op benoeming Kavanaugh

Voorzitter Chuck Grassley van de justitiecommissie zegt dat het aanvullende FBI-onderzoek over kandidaat-opperrechter Kavanaugh niets nieuws heeft aangetoond.

De voorzitter van de Senaatscommissie voor Juridische Zaken Chuck Grassley en Brett Kavanaugh tijdens een hoorzitting over de kandidaat-opperrechter.
De voorzitter van de Senaatscommissie voor Juridische Zaken Chuck Grassley en Brett Kavanaugh tijdens een hoorzitting over de kandidaat-opperrechter. Foto Brendan Smialowski/AFP

De Verenigde Staten lijken af te stevenen op een benoeming van de omstreden Brett Kavanaugh in het Hooggerechtshof. De Republikeinse voorzitter Chuck Grassley van de justitiecommissie van de Senaat zei na lezing van een nieuw FBI-rapport over mogelijk seksueel wangedrag door de rechter, dat er geen „greintje van wangedrag in staat”. Ook concludeerde Grassley dat hij „niets dat ik niet al wist” heeft gelezen. Twee twijfelende Republikeinse senatoren hebben zich inmiddels positief over het onderzoek uitgelaten, de bevindingen worden echter niet publiek gemaakt.

De Republikeinen maken haast. Vorige week vrijdag gaf het Witte Huis de FBI een week de tijd om onderzoek te doen naar de beschuldigingen van seksueel wangedrag in de schooljaren van de kandidaat-opperrechter. Woensdag was het onderzoek al afgerond. Donderdag mochten de honderd senatoren de enige kopie ervan lezen. Zaterdag wil de Republikeinse leider van de Senaat, Mitch McConnell, dat over de benoeming wordt gestemd.

Het onderzoek werd vorige week ingesteld op verzoek van senator Jeff Flake (Arizona), die met twee van zijn Republikeinse collega’s in de Senaat tot de twijfelaars behoort. Flake zegt donderdag tegen CNN dat de FBI „geen aanvullende bevestigende informatie” heeft gevonden over Kavanaugh. Een van de andere twijfelaars, Susan Collins (Maine), noemt het FBI-onderzoek „zeer grondig”. Ze heeft de resultaten echter nog niet ingezien en het is nog niet duidelijk of Collins de aanstelling van de opperrechter zal steunen.

‘Dwarsliggende Democraten’

Als Collins en Flake voor de kandidaat-opperrechter willen stemmen, lijkt Kavanaughs zetel in het Hooggerechtshof te zijn veiliggesteld. Met 51 van de 100 zetels hebben de Republikeinen een krappe meerderheid. De Republikein Lisa Murkowski (Alaska) zei volgens The Washington Post na het lezen van het rapport dat ze nog niet weet of de FBI met genoeg getuigen heeft gesproken en grondig onderzoek heeft gedaan.

Er werden ook Democraten genoemd die voor de aanstelling van de rechter zouden willen stemmen, zoals Heidi Heitkamp. De senator uit North Dakota dreigt haar zetel te verliezen aan een Republikein tijdens tussentijdse verkiezingen in november. Na het FBI-onderzoek zei Heitkamp echter dat ze tegen zal stemmen, onder meer omdat ze kritiek heeft op de manier waarop Kavanaugh zich opstelde tijdens de hoorzitting over de kwestie vorige week.

De belangrijkste Democratische senator in de justitiecommissie, Dianne Feinstein (Californië), noemde de bevindingen van de FBI een „product van onvolledig onderzoek”. Het is volgens haar ontoelaatbaar dat de belangrijkste beschuldiger Christine Blasey Ford, Kavanaugh zelf en verschillende andere belangrijke getuigen niet door de FBI zijn gehoord.

President Donald Trump haalde donderdag uit naar de „dwarsliggende Democraten”. Volgens de president zal geen enkel onderzoek naar de kandidaat-opperrechter hen tevreden stellen. Trump ging zelfs verder door te zeggen dat het behoud van eerlijke rechtsgang in de VS op het spel staat. Een woordvoerder van het Witte Huis zegt dat de president „100 procent” achter Kavanaugh staat.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump This is a very important time in our country. Due Process, Fairness and Common Sense are now on trial!

 

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump This is now the 7th. time the FBI has investigated Judge Kavanaugh. If we made it 100, it would still not be good enough for the Obstructionist Democrats.

Volgens het Witte Huis zijn tien personen geïnterviewd voor dit onderzoek. De Democratische senator Chris Coons (Delaware) voorspelde donderdag bij Fox News dat Kavanaugh met een kleine meerderheid zal worden benoemd.

Tumultueus verhoor

Flake kwam met zijn voorstel tot een FBI-onderzoek een dag na het tumultueuze verhoor in de Senaatscommissie voor justitie, waar eerst Christine Blasey Ford werd gehoord, de vrouw die Kavanaugh van aanranding beschuldigd, toen beiden nog tieners waren. Na haar werd Kavanaugh gehoord, een verhoor dat uitliep op harde beschuldigingen aan het adres van de Democraten, die niet op de waarheid uit zouden zijn, maar alleen op het verhinderen van Kavanaugh’s benoeming.

Die aantijging kwam van Republikeinse senatoren, maar het scherpst van de kandidaat-opperrechter zelf. Kavanaugh noemde de procedure een „goed georkestreerde politieke moordaanslag” en vuile spelletjes van „mensen die nog altijd boos zijn op Trump en de verkiezingen van 2016 (…), die wraak willen nemen voor de Clintons, met miljoenen dollars van linkse oppositiegroepen”.

Tussen de tien mensen die volgens het Witte Huis door de FBI zijn geïnterviewd, zit in elk geval niet Kavanaughs kamergenoot uit het eerste jaar op Yale. Deze James Roche heeft in verschillende media verklaard dat hij Kavanaugh meermaals stomdronken zijn kamer zag binnenkomen. Dat zou in tegenspraak kunnen zijn met de verklaring die Kavanaugh onder ede heeft afgelegd, dat hij nooit zo dronken was dat hij zich sommige momenten niet meer zou kunnen herinneren.

Studietijd Yale

Roche is een van vele klasgenoten van de middelbare school (de tijd dat het incident met Blasey Ford zich zou hebben afgespeeld) en studiegenoten van Yale (de tijd waarop hij zich seksueel zou hebben misdragen jegens twee andere vrouwen) die zich bereid hebben verklaard te getuigen, maar die niet door de FBI zijn gehoord. Het Witte Huis en president Trump hebben steeds gezegd dat er behalve de tijd, geen beperkingen aan het FBI-onderzoek waren gesteld. De Democraten betwijfelen dat en willen weten welke opdracht aan de FBI is verstrekt.