Minister Schouten

Veel minder melkveebedrijven betrokken bij kalverfraude

Veel minder melkveebedrijven hebben gerommeld met de registratie van kalveren dan eerder werd geconstateerd, schrijft minister Carola Schouten (Landbouw, ChristenUnie) woensdag in een Kamerbrief. Van de 2.100 bedrijven die in februari werden geblokkeerd, blijken er 75 te hebben gefraudeerd. De NVWA heeft het dossier overgedragen aan het OM. Dat bepaalt of het overgaat tot vervolging. Bij de meeste boerenbedrijven was er geen sprake van fraude, maar van fouten in de administratie. Deze 1.400 bedrijven is een boete opgelegd van in totaal 2,7 miljoen euro. Zij kunnen nu een schadeclaim indienen. De geblokkeerde bedrijven mochten niet handelen in vee, wat leidde tot inkomensverlies. De fraude draait om een oneigenlijke registratie van het aantal geboren kalveren om onder hoge fosfaatheffingen uit te komen. (NRC)