ING baalt van Breukink maar zwijgt

Wantrouwen bankensector Kamerleden kregen een telefoontje van ING: de bank betreurt de beschuldigingen van commissaris Breukink aan het adres van politici.

Minister Wopke Hoekstra (Financiën, CDA) neemt afstand van de uitspraken van ING-commissaris Breukink.
Minister Wopke Hoekstra (Financiën, CDA) neemt afstand van de uitspraken van ING-commissaris Breukink. Foto Bart Maat/ANP

ING doet er in het openbaar het zwijgen toe. Toch heeft de bank achter de schermen aan de Tweede Kamer laten weten ongelukkig te zijn met de uitlatingen van commissaris Henk Breukink, die woensdag in twee publicaties politici beschuldigde van het bashen van banken. Hij refereerde aan de woedende reacties op het witwasschandaal waarvoor de bank in september een megaschikking van 775 miljoen euro met justitie heeft getroffen.

De permanente lobbyist van ING heeft over de uitlatingen van Breukink contact opgenomen met een aantal Kamerleden, onder wie de financieel woordvoerders van VVD, CDA en D66. Dat bevestigt onder meer Kamerlid Eric Ronnes van het CDA. „ING heeft mij laten weten erg ongelukkig te zijn met de uitingen. Ik heb daarop gezegd dat het goed zou zijn als men dat dan ook publiek communiceert.”

Dat is niet gebeurd. ING laat via een woordvoerder alleen weten dat Breukink „op persoonlijke titel” heeft gesproken en dat de mening van de bank over het witwasschandaal al in uitgebreide persberichten zijn uitgesproken.

Minister Wopke Hoekstra (Financiën, CDA) heeft geen contact gehad met ING over de aantijgingen van Breukink.

Ander paradigma

Tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen nam de bewindspersoon donderdagmiddag wel afstand van de uitlatingen van Breukink, maar hij wilde het relletje niet verder voeden. „Het mag duidelijk zijn dat ik door een ander paradigma naar de wereld kijk dan de auteur van dit artikel.”

Breukink (68), wiens derde termijn als commissaris volgend jaar afloopt, maakte zich woensdag in een opinieartikel in het Financieele Dagblad (FD) en in een toelichtend interview in NRC boos over de wijze waarop politici vorige maand hebben gereageerd op het witwasschandaal.

In Breukinks ogen is het niet ING maar juist de Tweede Kamer die het wantrouwen in de financiële sector in de hand werkt, door steeds ongenuanceerd te reageren als er een incident plaatsvindt. „De toonhoogte van volksvertegenwoordigers mag wel een andere zijn”, zei Breukink in NRC. „Ik mis de nuance die staat tegenover de bashing.”

De financieel woordvoerders in de Tweede Kamer haalden de afgelopen dagen unisono hard uit naar Breukink. Zo noemt Henk Nijboer (PvdA) diens uitlatingen „een illustratie van hoe totaal losgezongen bankiers van de maatschappij zijn geraakt”. Eppo Bruins van regeringspartij ChristenUnie denkt dat Breukink „te weinig beseft dat de verontwaardiging die hij bij politici ziet, evenzeer in de samenleving speelt. Banken staan er gewoon slecht op”. 

‘ING zat fout – niet de Kamer’

De VVD, in het publieke debat doorgaans milder over de financiële sector, reageerde eveneens afwijzend op de opmerkingen van Breukink. Kamerlid Roald van der Linde schreef in het FD zelfs een tegenstuk, waarin hij constateert dat hij ING op geen enkele deemoedigheid over de witwasaffaire heeft kunnen betrappen. „ING zat fout – niet de Tweede Kamer, niet de minister, niet het OM en zeker niet de samenleving.”

Oppositielid Nijboer wilde als enige Kamerlid verder gaan dan alleen een tegengeluid geven. Hij vroeg minister Hoekstra „stelling te nemen” en de ING-commissaris op zijn uitingen aan te spreken.

Maar Hoekstra zegt daar geen behoefte aan te hebben. Hij heeft al vaak geroepen hoe ernstig hij de witwasaffaire vindt en dat hij daar met president-commissaris Hans Wijers vorige maand „indringende gesprekken” over heeft gevoerd. Wijers is zijn aanspreekpunt, zegt hij. „Daar doet het opinieartikel niks aan af.”

Hoekstra is beducht om precies datgene te doen wat de ING-commissaris politici verwijt: het vuurtje verder opstoken. In die zin heeft Breukinks optreden wel geholpen.