Ineens is Fan Bingbing terug, na beschuldiging van belastingontwijking

Sinds juni was de populaire Chinese actrice van het toneel verdwenen. Deze week gaf ze een teken van leven: op sociale media bood ze haar excuses aan aan fans en de overheid.

De Chinese actrice Fan Bingbing dit jaar bij de vertoning van een haar films op het filmfestival van Cannes,
De Chinese actrice Fan Bingbing dit jaar bij de vertoning van een haar films op het filmfestival van Cannes, Foto Stephane Mahe/Reuters

De Chinese actrice Fan Bingbing is een van de populairste sterren van het land. Ze speelde in Chinese producties en vertolkte rolletjes in Hollywood-films als X-Men en Iron Man. Op Chinese sociale media heeft ze zo’n 62 miljoen volgers. Maar die vernamen sinds juni geen woord van haar: Bingbing leek de afgelopen maanden van de aardbodem verdwenen.

Ze liet verstek gaan voor de perstour voor een film die ze opnam met Bruce Willis en ook een reclame voor vitamines waarin ze figureerde werd uit de lucht gehaald. Maar liefst drie maanden lang werd geen woord van haar vernomen. Aanleiding van de verdwijning leek een uitzending van een televisieprogramma op de staatszender, waarin zij ervan werd beschuldigd de belastingen te hebben ontdoken. Dat deed Bingbing onder meer door een schaduwcontract te tekenen voor een van haar films: aan de belastingdienst overhandigde ze een contract dat een veel lager salaris noemde dan het eigenlijke bedrag dat ze verdiende.

De actrice is de niet de enige film- of tv-ster in China die gebruik maakt van dergelijke ‘yin-yang’-contracten om inkomsten achter te houden. In juni kondigde de overheid nieuwe regelgeving aan om die salarissen in te perken.

Woensdag meldde de Chinese persdienst Xinhua News Agency dat Bingbing een boete van 129 miljoen dollar moet betalen voor de belastingontduiking. Zolang zij op tijd betaalt, wordt de filmster niet vervolgd. Uit de verklaring werd niet duidelijk waar Bingbing zich nu bevindt. Chinese media meldden dat zij enkele weken onder huisarrest stond.

Op de Chinese blogwebsite Weibo.com heeft ze wel weer een teken van leven gegeven. De actrice aanvaardt de boetes die haar zijn opgelegd, schrijft ze. Verder biedt ze fans, die zij “teleurgesteld” heeft, haar excuses aan: “ik ben het maatschappelijk vertrouwen onwaardig”.