Hulp in Sulawesi moeilijk door gebrek aan materieel en informatie

Indonesië heeft Unicef gevraagd om kinderen die de ramp hebben overleefd te helpen. Onder bewoners leeft angst voor een zwaardere aardbeving.

Een familie die de natuurrampen op Sulawesi heeft overleefd, heeft onderdak gevonden in een tijdelijke opvang.
Een familie die de natuurrampen op Sulawesi heeft overleefd, heeft onderdak gevonden in een tijdelijke opvang. Foto Athit Perawongmetha/Reuters

Het dodental van de aardbeving en de tsunami op het Indonesische eiland Sulawesi is opgelopen tot 1.424. Dat meldt een woordvoerder van het nationale rampenbestrijdingsteam van het land donderdag aan internationale persbureaus.

Er liggen nog altijd slachtoffers onder het puin en lagen modder. Vorige week vrijdag werd het eiland getroffen door meerdere aardbevingen (de zwaarste had een kracht van 7,7) en een vloedgolf. Duizenden mensen raakten gewond en zo’n 70.000 bewoners zijn ontheemd.

Volgens de Indonesische overheid is het lastig zoeken naar lichamen in gebieden die zwaar zijn getroffen door de aardebeving en waar de bodem ernstig is verzwakt. Inmiddels zijn reddingswerkers er wel in geslaagd alle getroffen gebieden te bereiken. Tot nu toe was het onmogelijk om zwaar materieel in te zetten, maar nu de wegen beter begaanbaar zijn kunnen ook die machines worden gebruikt.

Donderdagochtend werd ook bekend dat het vliegveld van Palu, dat sinds vrijdag gesloten was, weer geopend is voor civiele vluchten. Het vliegveld werd al wel gebruikt voor de aanvoer van hulpgoederen, zoals een zending van de Australische luchtmacht die onderweg is. Ook Nederland heeft hulp aangeboden en landen als Japan, Zuid-Korea en het Verenigd Koninkrijk sturen militaire transportvliegtuigen met goederen. Persbureau AP meldt dat er vooral gebrek is aan voedsel en medicijnen.

Zelfs voor het Rode Kruis is deze ramp lastig, ziet correspondent Annemarie Kas op het getroffen eiland

Paniek en geruchten

De Verenigde Naties schatten dat 200.000 mensen hulp nodig hebben. Indonesië heeft VN-organisatie Unicef gevraagd om mensen naar het rampgebied te sturen, om kinderen die hun ouders hebben verloren bij te staan.

Het werk in het getroffen gebied wordt bemoeilijkt doordat veel nepnieuws wordt verspreid. Zo zou de burgemeester van Palu zijn omgekomen bij de aardbevingen. De Indonesische autoriteiten proberen die onwaarheden te ontkrachten, een moeilijke klus in een tijd waarin correcte informatie juist van groot belang is, meldt de Britse krant The Guardian. In het rampgebied werd ook een onjuist verhaal doorverteld over een op handen zijnde, nóg zwaardere aardbeving. Het nationale rampenbestrijding probeert dat soort geruchten via sociale media te ontkrachten.