In beeld

De privéwereld van de Japanse fotograaf Masahisa Fukase

De Japanse fotograaf Masahisa Fukase (1934-2012) werd vooral beroemd met 'The Solitude of Ravens' (1986), het zwaarmoedige, grofkorrelige fotoboek dat in 2010 werd uitgeroepen tot het beste fotoboek van de afgelopen 25 jaar. In de tentoonstelling 'Private Scenes', t/m 12 december in Foam, Amsterdam, zien we dat dat hij veel meer in huis had. Dat hij ook in kleur fotografeerde, psychedelische montages maakte, hoe geestig zijn familieportretten zijn en hoe theatraal en speels hij was. De rode draad: direct of indirect gingen zijn foto's altijd over hemzelf.
Untitled (1985) uit de serie Raven Scenes. Fukase werd beroemd met zijn zwart-wit serie Ravens – minder bekend is dat hij dit onderwerp ook in kleur afdrukte.
Masahisa Fukase Archives
Erimo Cape (1976), uit de serie Ravens. Fukase maakte de zwaarmoedige serie Ravens nadat zijn huwelijk was gestrand.
Masahisa Fukase Archives
Untitled, uit de serie Berobero (1991). Die serie kwam tot stand tijdens Fukase’s nachtelijke escapades, waarbij hij zijn vrienden uitdaagde om met hun tong die van hem aan te raken.
Masahisa Fukase Archives
Eclipse (1987), uit de serie Memories of Father. De foto is gemaakt net na de dood van Fukase's vader - er rest slechts een beeltenis van hem, lijkt Fukase te willen zeggen.
Masahisa Fukase Archives
Untitled (1977) uit de serie Sasuke. Fukase maakte maar liefst drie fotoboeken over zijn kat Sasuke: Sasuke!! My Dear Cat (1978), Viva! Sasuke (1978) en The Strawhat Cat (1979).
Masahisa Fukase Archives
Untitled (1991), uit de serie Private Scenes. De wild beschilderde prints uit deze serie portretteren de kunstenaar tijdens zijn omzwervingen door de straten van Tokio.
Masahisa Fukase Archives
Untitled (1975), uit de serie Memories of Father. Fukase fotografeerde tussen 1971 en 1987 zijn vader, die ook fotograaf was. Hij legde zijn gestage achteruitgang en uiteindelijk ook zijn dood vast.
Masahisa Fukase Archives
Seikan Ferry Boat (1976), uit de serie Ravens. Het beroemde fotoboek Ravens was niet alleen maar melancholisch – soms zong er ook een gevoel van licht en vrijheid doorheen, zoals in deze foto van een meisje met wapperende haren.
Masahisa Fukase Archives
Untitled (1990), uit de serie Hibi, waarvoor hij de barsten in de bestrating van Tokio fotografeerde, die hij vergeleek met zijn eigen verouderende huid.
Masahisa Fukase Archives
Untitled (1977), uit de serie Sasuke. Fukase: ,,Ik wilde dat de vertederende afbeeldingen mijn eigen gestalte weerspiegelden in de ogen van de kat: daarom kan deze verzameling ook wel worden omschreven als een verholen zelfportret."
Masahisa Fukase Archives