Handelaren controleren de kwaliteit van de tonijn.

Issei Kato / Reuters

De gigantische vismarkt van Tsukiji sluit: hier werd elke dag 2.000 ton vis verhandeld

De vismarkt van Tsukiji, een wijk in Tokio, is de grootste ter wereld. Zaterdag verhuizen honderden visverkopers naar een andere locatie, zo’n 2,5 kilometer verderop. Volgens de autoriteiten is de oude vismarkt verouderd, en hoog nodig aan vervanging toe. Maar de meeste handelaren vinden de verhuizing maar niks – de nieuwe markt zou te ver buiten het centrum liggen.

 
De markt van Tsukiji in oktober 1977, en in september 2018. Foto: Reuters

Een week voor de grote verhuizing proberen een paar honderd demonstranten nog te voorkomen dat de vismarkt uit Tsukiji wegmoet. Karyn Nishimura-poupee / AFP

Het werk op de vismarkt begint elke dag, uitgezonderd zon- en feestdagen, om 3 uur ‘s nachts. De eerste vis en zeevruchten komen dan binnen, en handelaren bekijken de kwaliteit van het handelswaar. Franck Robichon / EPA

Shellfish are displayed for sale at the Tsukiji fish market in Tokyo, Japan, September 29, 2018. REUTERS/Issei Kato SEARCH “TSUKIJI CLOSES” FOR THIS STORY. SEARCH “WIDER IMAGE” FOR ALL STORIES.
Issei Kato / Reuters
Boiled octopus are displayed for sale at the Tsukiji fish market in Tokyo, Japan, September 25, 2018. REUTERS/Issei Kato SEARCH “TSUKIJI CLOSES” FOR THIS STORY. SEARCH “WIDER IMAGE” FOR ALL STORIES.
Issei Kato / Reuters
Golden eye snappers are displayed for sale at the Tsukiji fish market in Tokyo, Japan, September 29, 2018. REUTERS/Issei Kato SEARCH “TSUKIJI CLOSES” FOR THIS STORY. SEARCH “WIDER IMAGE” FOR ALL STORIES.
Issei Kato / Reuters
Largehead hairtail are displayed for sale at the Tsukiji fish market in Tokyo, Japan, September 29, 2018. REUTERS/Issei Kato SEARCH “TSUKIJI CLOSES” FOR THIS STORY. SEARCH “WIDER IMAGE” FOR ALL STORIES.
Issei Kato / Reuters

In de eerste uren mogen er alleen handelaren de markt op. Normaal gesproken worden toeristen rond vijf uur op de markt toegelaten. Franck Robichon / EPA

 
Een veiling in 1954 en de schoonmaak van de markt na de veilingen in 2018. Foto Reuters/Issei Kato

Rond half zes begint de eerste veiling. Daar mogen alleen handelaren met een vergunning aan meedoen. Er wordt elke dag meer dan 2.000 ton aan zeevruchten en vis verhandeld. Issei Kato / Reuters

De blauwvintonijn wordt bedreigd door overbevissing. Op de markt in Tsukiji is het een van de populairste producten. Issei Kato / Reuters

In 2010 probeerde de Europese Unie een handelsverbod op de tonijn af te dwingen, maar dat mislukte. Tot grote opluchting van Japan. Issei Kato / Reuters

De tonijn wordt voornamelijk veel gebruikt voor sushi. Issei Kato / Reuters

 
De veiling van tonijn in 1953 en in 2018. Foto Reuters/Issei Kato

Aan het eind van de ochtend stroomt de markt weer leeg. Vrijdag voor de laatste keer in Tsukiji - vanaf zaterdag opent de markt op de nieuwe locatie in Toyosu. Issei Kato / Reuters