CBS

Stijging cao-lonen vorig kwartaal grootste in negen jaar

De cao-lonen zijn in het derde kwartaal van 2018 gestegen met 2,2 procent op jaarbasis. Dat is de grootste stijging sinds 2009. De toename lag boven de stijging van de consumentenprijzen, die op jaarbasis 2,0 procent bedroeg. Dit heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekendgemaakt. De loonstijging in de afgelopen drie maanden ligt ruim boven de piek in 2016, toen de cao-lonen gemiddeld 1,8 procent toenamen. Een verschil met afgelopen kwartaal is dat de consumentenprijzen in 2016 veel minder stegen, waardoor de koopkracht toen feitelijk meer toenam. Met een gemiddelde toename van 2,9 procent stegen de lonen bij de overheid vorig kwartaal het hardst. Dat komt vooral door de afspraken in het onderwijs en openbaar bestuur. In de particuliere sector was de stijging 2,1 procent. (NRC)