Brieven

Brieven

Foto iStock

In zijn ingezonden brief van maandag 1 oktober (Aan mijn collega-rechters: bepaal uw vonnis pas na de zitting) adviseert Henk Eigenberg strafrechters om pas na de zitting een standpunt te bepalen. Dat lijkt mij dé taak van de strafrechter. Zou hij of zij dat niet doen, dan is dat reden voor wraking. Het verontrust mij zeer dat dit advies als een nieuw inzicht verkondigd wordt, en er kennelijk noodzaak tot publicatie bestaat.

Eigenberg beschrijft de Arnhemse praktijk dat de drie strafrechters van de meervoudige kamer al vóór de zitting hun standpunt hadden bepaald. Oorzaak hiervan was dat slechts de voorzitter het dossier las en de twee andere rechters het met zijn of haar samenvatting of checklist moesten doen.

Ik mag hopen dat die praktijk inmiddels verlaten is en die praktijk elders in het land geen navolging heeft gekregen. Ter geruststelling aan de lezer kan ik zeggen dat wij in Amsterdam nog steeds zelf de dossiers lezen, naast een eventuele samenvatting.


Rechter