Brieven

Brieven 4/10/2018

Geesteswetenschappen

Geen baan?

Even kijken hoor. De NAVO, het Nederlands consulaat in Sint-Petersburg, de Raad van Europa, Oxford University… Zo maar even een aantal instellingen waar onze studenten de afgelopen maanden aan de slag gingen.

De retoriek in het stuk Vind maar eens een baan met filosofie (1/10) – brede studies zijn goed, geesteswetenschappers vinden geen werk – ken ik goed van bezuinigingsvergaderingen en familiefeestjes. Ik ben heel benieuwd naar de nuances achter de cijfers.

Sport

Kies vaker de vrouwen

Waarom krijgt een vrouw zelden de cover van het sportieve deel van de krant? De overwinning van Anna van der Breggen bij het WK wielrennen afgelopen weekend is toch zeker zo groot als die van Alejandro Valverde! (Eindelijk goud, Sportkatern maandag 1/10) En nu was de keuze ook nog makkelijk: een Nederlandse wereldkampioen tegenover een buitenlander, in dezelfde sport. Het valt me vaker op dat de voorkeur wordt gegeven aan de man, terwijl de prestatie van de vrouw gelijkwaardig was, zo niet uitzonderlijker.

Namen

Sulawesi of Celebes?

Het blijft lastig. Paris heet in het Nederlands Parijs, Torino Turijn en København Kopenhagen. Waarom moeten we dan Sulawesi zeggen? Ik, en velen met mij, blijven gewoon Celebes zeggen, een mooie Nederlandse naam. In feite is het hetzelfde, alleen een andere uitspraak. We zeggen toch ook geen Sumatera, of Jawa. Of West Nusa Tenggara voor de kleine Soenda-eilanden zoals Lombok. Het zou mij een lief ding waard zijn wanneer we weer gewoon Celebes mogen zeggen. De verschrikkelijke ramp komt daar iets dichterbij door.