Bestuur D66 zwakt motie partijlid af

Partijcongres

Het landelijk bureau van D66 heeft in aanloop naar het partijcongres van zaterdag een motie van een D66-raadslid uit Castricum over de afschaffing van de dividendbelasting flink weten af te zwakken. De partij komt zaterdag bijeen in Den Bosch. Het is opmerkelijk dat D66, waar leden graag volop mee discussiëren, zo sturend optreedt bij een voorstel dat politiek uitermate gevoelig ligt.

De afschaffing van de dividendbelasting leidt tot grote weerstand bij de achterban van D66. Zaterdag worden vier moties erover in stemming gebracht. In een daarvan werd eerst nog opgeroepen om tegen de afschaffing te stemmen. Maar indiener Marcel Steeman, raadslid en oud-wethouder voor D66 in Castricum, zegt tegen NRC dat hij in overleg met de partij zijn voorstel herschreef.

Een dag nadat hij op 6 september zijn motie op papier had gezet en via twitter aankondigde (hij maakte die toen nog niet openbaar), werd Steenman gebeld door het landelijk bureau. „Er werd gezegd dat ik het niet te bot moest opschrijven, anders zou het congres de motie niet steunen.” Steeman werd beloofd dat ze zich bij een andere formulering zouden inzetten voor een neutraal stemadvies.

Op 11 september twittert Steeman de definitieve tekst. Die is veel minder dwingend. De motie roept D66 op om het standpunt zoals beschreven in het regeerakkoord „te heroverwegen”.

Steeman vindt niet dat hij op de vingers is getikt. Een woordvoerder van het landelijk bureau noemt het een normale gang van zaken. „We bellen bijna altijd met indieners van een motie. Dat gebeurt met name als we zien dat iets onduidelijk is geformuleerd.”