5 december

Hoe vaker door de schoorsteen, hoe zwarter de Pieten bij het Sinterklaasjournaal

De zwarte maillots en handschoenen van Piet blijven dit jaar in de kast, waar zijn gouden oorringen en rode lippenstift al langer liggen. Ook draagt niet iedere Piet, net als afgelopen jaren, een afro-pruik. Zijn haar kan zowel lang als kort, steil als krullend zijn. Dit heeft omroep NTR, verantwoordelijk voor Het Sinterklaasjournaal en de nationale Sinterklaasintocht, woensdag bekendgemaakt. De omroep zet zijn beleid van de afgelopen jaren hiermee voort. De Pieten in Het Sinterklaasjournaal hebben roet op hun gezicht omdat zij door schoorstenen kruipen om pakketjes te bezorgen. Hoe vaker ze door de pijp zijn gegaan, hoe meer vegen ze op hun gezicht hebben. Met deze aanpak probeert de omroep voor- en tegenstanders van Zwarte Piet te vriend te houden. De suggestie dat Pieten zwart zijn vanwege hun huidskleur of afkomst wordt enerzijds weggenomen, anderzijds zullen sommige Pieten ook dit jaar nog helemaal zwart geschminkt worden. Officieel hoeft alleen Zaanstad, waar de nationale intocht op 17 november plaatsvindt, zich te houden aan de Pieten-richtlijnen van de NTR. (NRC)