Slachtoffer afzwaaiende golfbal wil schadevergoeding na zwaar oogletsel

Golf De vrouw die tijdens de Ryder Cup geraakt werd door een bal, is het zicht aan één oog kwijt. Ze overweegt nu een rechtszaak.

De Amerikaan Brooks Koepka raakte een toeschouwer bij de Ryder Cup.
De Amerikaan Brooks Koepka raakte een toeschouwer bij de Ryder Cup. Foto Francois Mori/AFP

Hij noemde het een van de slechtste dagen uit zijn leven. Nog katerig van de Amerikaanse nederlaag in de Ryder Cup kreeg Brooks Koepka te horen dat de vrouw die hij in het publiek met zijn afgezwaaide afslag op de openingsdag van het toernooi raakte, het zicht in haar oog niet meer zou terugkrijgen. „Mijn hart is gebroken”, zei de golfer die dit jaar twee van de vier majors won op een persconferentie van het Alfred Dunhill Links Championship.

De situatie was de afgelopen dagen ernstiger geworden. De 49-jarige Corine Remande werd vrijdag tijdens de ochtendsessie door Koepka’s bal geraakt op de zesde hole van Le Golf National. Remande kreeg de bal in haar rechteroog, maar had niet meteen door hoe ernstig de situatie was, totdat ze het bloed voelde stromen.

Koepka zal de ernst ook niet hebben meegekregen toen hij direct bij haar ging kijken om zich te verontschuldigen. In het ziekenhuis bleek dat Remande een gebroken oogkas had en dat, zo zei ze, haar oogbal was „geëxplodeerd”. Remande overweegt de organisatie, de European Tour, aan te klagen. De officials langs de baan hadden niet gewaarschuwd voor de bal, iets wat toch gebruikelijk is in het golf. Remande wil met name dat haar medische kosten vergoed worden.

Wat te doen als zo’n ernstig, maar zeldzaam voorval plaatsvindt op zíjn toernooi, dacht Daan Slooter afgelopen vrijdag meteen. De directeur van het KLM Open, het enige Nederlandse toernooi op de European Tour, had het gelukkig nog niet meegemaakt. Op verzoek vroeg hij na hoe zijn toernooi het zou afhandelen. Tot een zaak zou het niet leiden, want het KLM Open is volledig verzekerd in zulke gevallen. Ook alle toeschouwers.

Onduidelijk is hoe het voor de Ryder Cup geregeld is. De vraag is of Remande in een zaak kans maakt. Centraal staat al snel de risico-aanvaarding bij toernooien, denkt ook Slooter: er kan een bal afzwaaien.

Waarschuwen

‘Fore’ roepen als een bal dreigt iemand te raken, zit in de vezels van de golf etiquette. Eind 2016 was de European Tour genoodzaakt spelers te verzoeken dit ook echt te doen, na een stijging van het aantal blessures bij toeschouwers. Zo niet, dan konden ze gestraft worden.

Op beelden van de afslag van Koepka is wel degelijk geschreeuw te horen. Maar of Remande dat zo’n driehonderd meter verderop zal hebben gehoord? Onduidelijk is ook of er dichterbij nog is gewaarschuwd.

Sports Illustrated zette dinsdag (Amerikaanse) rechtszaken in soortgelijke gevallen uiteen en concludeerde dat ze weinig succes hadden. Volgens de juridisch analist bij het Amerikaanse tijdschrift zou Remande een grotere kans hebben als blijkt dat ze onredelijk risico liep op haar plek.

De European Tour heeft in een verklaring gezegd er alles aan te doen Remande te ondersteunen. Zij neemt Koepka niets kwalijk, zo zei ze woensdag in een interview met de BBC. De Amerikaan hoopt vooral snel met haar in contact te komen. „Niemand voelt zich hier rotter over dan ik.”