Opinie

Krijtkunst: meer Blokker dan hipster

Bescheiden mening Schoolbordkunst is dé manier om je bedrijf een vleugje authenticiteit te geven. Redacteur Milou van Rossum is er wel klaar mee.

Chalkboard art, heet het. In het Nederlands: schoolbordkunst of krijtkunst. Teksten samengesteld uit verschillende lettertypes, afgemaakt met krullen en een tekening, met witte krijt, een witte krijtstift of witte matte verf op een schoolbord of anderszins zwarte achtergrond. Je komt het vooral tegen op plekken waar koffie (pardon: ‘coffee’) en hamburgers (‘burgers’) worden verkocht, alsook bij herenkappers (‘barbershops’). De waren worden aangeprezen met moderne krachttermen als ‘authentic’, passion’ en uiteraard ‘love’. Schoolbordkunst wordt ook ingezet voor blij-stichtelijke decoratie voor in huis (‘A messy kitchen is a happy kitchen’) en op kantoor (‘Make today ridiculously amazing’). Pure pre-digitale nostalgie is het, want analoog, handgemaakt en kneuterig, hoewel er natuurlijk soms flink wordt gephotoshopt. Je zou het zelfs mindful kunnen noemen, gezien de concentratie die het vereist een bord goed te vullen.

Lees ook: Wereldwijd zien alle hipstercafés er hetzelfde uit. Dit is waarom

De grote doorbraak van de schoolbordkunst was de cover die de Amerikaanse ‘chalk-artist’ Dana Tanamachi begin 2012 maakte voor het magazine van Oprah Winfrey. Twee jaar later was schoolbordtypografie een van de grote grafisch ontwerptrends. Inmiddels barst het van de boeken en internettips die je de ‘kunst’ bijbrengen (ik noem er een: het staat juist authentiek als het bord niet helemaal schoon is en je kunt dan schaduwen aanbrengen met een nat wattenstaafje). De lettertypes zijn online gemakkelijk gratis te vinden.

Schoolbordkunst lijkt nog niet over het hoogtepunt heen, in elk geval niet in Nederland. Het is een instant-manier om je bedrijf een vleugje hipster-authenticiteit te geven. Zelfs buitenreclame-exploitant Centercom haakte afgelopen zomer in, met promotie voor het buitenleven: „I’m going to stand outside. So if anyone asks, I’m outstanding.” – na de punt werd, zoals het hoort, een ander lettertype gebruikt.

Laten we hopen dat dit het einde inluidt van het fenomeen, dat allang meer Blokker dan hipster is, en een groter cliché dan een racefiets aan de bakstenen binnenmuur.