Journalistiek

Fotografen voeren actie bij Kamer voor betere tarieven

Om aandacht te vragen voor de slechte financiële positie van hun beroepsgroep hebben fotojournalisten Freek van den Berg en Eddy van Wessel dinsdag het Beeldboek Fotojournalistiek heeft een prijs uitgereikt aan leden van de Tweede Kamercommissie Justitie en Veiligheid. De actie wordt ondersteund door de persvakbond NVJ/NVF.

De fotojournalisten voeren actie omdat ze nauwelijks meer van hun werk zeggen te kunnen leven, door dalende tarieven en onvoldoende bescherming van het auteursrecht. De gemiddelde prijs voor een foto is volgens hen de laatste jaren gedaald naar 42 euro. Ze pleiten daarom voor het recht om collectief over prijzen te kunnen onderhandelen – wat ze als zelfstandigen niet mogen – en een aanpassing van de Wet Auteurscontractenrecht.

Als een oorzaak van de dalende tarieven noemen de fotografen de machtsconcentratie in de branche. De dagbladwereld is goeddeels in handen van twee uitgevers: de Persgroep (AD, Volkskrant etc.) en Mediahuis (Telegraaf, NRC, etc.)

Donderdag overlegt de Kamercommissie over de Wet Auteurscontractenrecht. Die dag wordt het Beeldboek ook overhandigd aan de SER en de Mediafederatie, de brancheorganisatie van uitgevers.