Italiaanse burgemeester gearresteerd die dorp openstelde voor migranten

De burgemeester van het Zuid-Italiaanse dorp Riace is dinsdag gearresteerd en onder huisarrest geplaatst omdat hij illegale immigratie zou bevorderen. Domenico Lucano geniet bekendheid omdat hij zijn dorp een tweede leven gaf door migranten op te nemen. Volgens justitie zou hij ook schijnhuwelijken hebben georganiseerd tussen inwoners van het dorp en vrouwen uit het buitenland om verblijfsvergunningen te regelen.

Lucano werd in 2004 burgemeester en keerde de krimp in het kleine dorp in de arme regio Calabrië door honderden migranten toe te laten. Er waren huizen voor hen en ze konden in de leer bij inwoners om lokale producten te maken, zoals keramiek, houtwerk, glaswerk en vliegers. Ook werden migranten ingezet om het dorp schoon te houden.

Het Amerikaanse tijdschrift Fortune noemde Lucano in 2016 een van de vijftig meest invloedrijke mensen ter wereld. Het zogeheten Riace-model wordt door andere dorpen en steden in Europa omarmd als een succesvol antwoord op zowel de vluchtelingencrisis als op leegloop.

Lucano’s arrestatie volgt op langdurig provinciaal onderzoek naar fraude en misbruik van overheidsgeld. De gemeente Riace zou fouten hebben gemaakt bij regelingen voor overheidsfinanciering voor migranten. Ook zou Lucano illegale identiteitskaarten hebben uitgedeeld.

Activisten en inwoners uit Calabrië zijn kwaad over de arrestatie. Op Twitter verschijnen talloze steunbetuigingen. Maar minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini, geen bewonderaar van Lucano, twitterde: „Gut, ik vraag me af wat al die goedzakken die Italië willen vullen met migranten zullen zeggen.” (NRC)