In beeld

Frederik Buyckx wint prijs met fotoserie over nomaden

Mannen op paarden die in twee teams strijden om het karkas van een schaap. In Kirgizië is het spel Kok Boru een prettig tijdverdrijf in een leven dat verder vooral gekenmerkt wordt door ontberingen: een semi-nomadisch bestaan onder barre weersomstandigheden in een overwegend bergachtig gebied. De Belgische fotograaf Frederik Buyckx (1984) maakte tussen 2016 en 2018 een reportageserie in Kirgizië over de sneeuw, het ijs, de herders en hun schapen en vooral over de paarden, die in het leven van de nomaden een centrale rol spelen. Vorige week werd Buyckx met deze serie 'Horse Head' uitgeroepen tot de winnaar van de Lima Photo-prijs, een privé-initiatief ter ondersteuning en promotie van de Belgische documentairefotografie. De prijs bedraagt 7.500 euro.
Een herder is warm ingepakt om de vrieskou – in de winter tot -30 graden – te trotseren als hij ‘s ochtends met zijn kudde de bergen intrekt.
Frederik Buyckx
Jonge mannen spelen Kok Boru, een traditionele paardensport waarbij gevochten wordt om het karkas van een schaap.
Frederik Buyckx
In een boerderij in de bergen kijken herders ‘s avonds naar een film op een dvd-speler die is aangesloten op een accu. Die wordt overdag bijgeladen via een zonnepaneel en is de enige vorm van elektriciteit.
Frederik Buyckx
Een bevroren meer met bijzondere kristalvormen in het ijs.
Frederik Buyckx
Herders zijn onderweg om een kudde yaks te lokaliseren. Waar de schapen dagelijks binnen worden gehaald blijven de yaks buiten en zwerven ze dagenlang alleen rond in de bergen.
Frederik Buyckx
Een herder met kudde trekt ‘s winters door een vallei nabij de grens met China.
Frederik Buyckx
Sporen in de sneeuw van enkele honderden schapen die net de stal hebben verlaten om te gaan grazen.
Frederik Buyckx
Elke ochtend vertrekt deze herder met zijn kudde van 500 schapen en geiten, op zoek naar het weinige gras dat er tijdens de winter overblijft.
Frederik Buyckx
Herders gaan de bergen niet in zonder geweer. In de eerste plaats om hun kudde te beschermen tegen wolven maar ook soms om kleiner wild te schieten, zoals deze vos.
Frederik Buyckx
In het leven van de nomaden in de Naryn-provincie in Kirgizië spelen paarden een centrale rol.
Frederik Buyckx
Een kudde yaks wordt teruggebracht naar een boerderij.
Frederik Buyckx
Een paard wordt niet alleen gebruikt als rijdier. Er staat geregeld paardenvlees op het menu, waarbij het hoofd van het paard apart bereid wordt.
Frederik Buyckx
Een herdershond eet de resten op van een bijna kaalgevreten koeienkarkas.
Frederik Buyckx
Kirgizië ligt op een gemiddelde hoogte van 2.750 meter. Veel herders wonen in afgelegen boerderijen in de bergen tussen 3.000 en 4.000 meter.
Frederik Buyckx
Een 7-jarige herderszoon ligt op zijn paard terwijl hij de kudde van zijn vader in de gaten houdt. Kinderen rijden vaak al paard vanaf hun 3de jaar.
Frederik Buyckx