Recensie

Recensie Film

Onderzoeksjournalist wordt plotseling alien in typische Marvel-superheldenfilm ‘Venom’

Superheld Venom is een typische Marvel-superheldenfilm. Een buitenaardse substantie die naar de aarde is gehaald, gaat een symbiotische relatie aan met een onderzoeksjournalist.

Acteur Tom Hardy (41) sluit zich aan bij het rijtje acteurs die een film maakten die hun kinderen willen zien. Hardy’s zoontje is fan van Venom, een superheld die precies dertig jaar geleden zijn opwachting maakte in een Marvel-strip.

Venom is een buitenaardse substantie die eenmaal naar aarde gehaald een symbiotische relatie aangaat met journalist Eddie Brock (Hardy). Superheldenfans weten dat Brock voor het eerst opdook in Spider-Man 3 uit 2007. Toch maakt Venom geen onderdeel uit van de zogenaamde Marvel Cinematic Universe.

Brock is een lastige onderzoeksjournalist die aanvoelt dat techgoeroe Carlton Drake, eigenaar van het bedrijf Life Foundation, niet deugt. Een instinct dat juist blijkt: Drake haalt buitenaardse organismes uit de ruimte die hij wil kruisen met mensen. Dat gebeurt per ongeluk met Brock als hij op een avond in het lab van Drake is.

De leukste scènes zijn die waarin Brock ontdekt dat er iets in hem huist. Venom zit in zijn hoofd, waarschuwt hem voor gevaar en kibbelt met hem over Brocks ex-vriendin Anne, een verrassende rol van filmhuislieveling Michelle Williams (Manchester by the Sea). Als Brock Venom een parasiet noemt, krijgt hij een woede-uitbarsting. Ook blijkt Venom altijd honger te hebben, dus gaat Brock in een overvol restaurant maar in het aquarium met kreeften zitten en verorbert hij er eentje.

De woordenwisselingen tussen Venom en Brock zijn leuk. Zij hebben ook echt een symbiose. De schurk daarentegen is tamelijk standaard. IJdeltuit Carlton Drake is een onethische entrepreneur die de ruimte wil veroveren, en daarvoor een creatuur nodig heeft dat daar kan overleven: de mens/alien-symbioot. Dat hij levensgevaarlijke proeven doet op zwervers deert hem niet, zijn ambitie is daarvoor te groot. De actiescènes zijn weinig opvallend, op een aardige achtervolging na. Maar de handeling speelt zich dan ook af in San Francisco, altijd een fraai decor voor auto-achtervolgingen.