Het Europees Parlement heeft woensdag gestemd voor het verlagen van de CO2-uitstoot van auto’s. In 2030 moeten de voertuigen 40 procent minder koolstofdioxide uitstoten dan in 2021. Dat gaat verder dan de 30 procent die de Europese Commissie had voorgesteld.
/s3/static.nrc.nl/bvhw/files/2018/10/data36743887-312213.jpg)
De reductie geldt voor alle personenauto’s en bestelbusjes in Europa, deze zorgen voor ongeveer 15 procent van de Europese CO2-uitstoot. Het voorstel betreft een compromis tussen wat de Commissie had voorgesteld en wat de milieucommissie (ENVI) van het parlement adviseerde. De ENVI wilde 45 procent minder CO2 in 2030.
Over de nieuwe richtlijn stemden 669 parlementariërs, er kwamen 389 stemmen voor:
Volgenpetervdalen Peter van Dalen EP kiest voor de toekomst! Ook amendement aangenomen voor 40% #CO2 reductie voor nieuwe auto’s. Hard nodig om autofabrikanten goede kant op te sturen! En goed voor de luchtkwaliteit, dus voor iedereen! https://t.co/pbWvVhre6p
Bezwaar
Het parlement, de lidstaten en de Commissie moeten nu verder onderhandelen over de uiteindelijke vorm van het akkoord. De Raad van de Europese Unie moet uiteindelijk nog met de wet instemmen.
De Commissie is bang dat strengere CO2-normen slecht zijn voor de autoindustrie en banen zal kosten. Volgende week bespreken de lidstaten de plannen voor het eerst. Verwacht wordt dat Duitsland, als grote autoproducent, bezwaar zal maken tegen de richtlijn.
De Europese Autofabrikantenassociatie (ACEA) publiceerde direct na de stemming bezwaren online: “We blijven bijzonder bezorgd over de extreem agressieve CO2-reductienormen,” stelt ACEA in het commentaar. “Het dwingt de industrie feitelijk in een dramatische transformatie in recordtijd.” De brancheorganisatie dringt erop aan dat de individuele lidstaten meer “realisme” aan de onderhandelingstafel brengen.