Slowakije

Doorbraak in moordonderzoek journalist Jan Kuciak

Slowaakse politie leidt een van de verdachten weg na een rechtszitting.
Slowaakse politie leidt een van de verdachten weg na een rechtszitting. Foto Vladimir Simicek/AFP)

De Slowaakse politie heeft maandag de vermoedelijke moordenaar van onderzoeksjournalist Jan Kuciak en zijn vriendin Martina Kusnirova in staat van beschuldiging gesteld wegens moord. Ook twee handlangers en de vermeende opdrachtgeefster zijn aangeklaagd wegens betrokkenheid. De aanklacht betekent een doorbraak in het onderzoek naar de moord, eind februari in de woning van Kuciak in het Slowaakse dorp Vel’ka Maca. De dood van de 27-jarige journalist, die onderzoek deed naar maffianetwerken en corruptie op hoog niveau, leidde in Slowakije tot de grootste straatprotesten sinds het einde van de communistische overheersing, en tot het vertrek van de sociaal-democratische premier Robert Fico, twee kabinetsleden en de nationale politiechef. Fico’s opvolger, partijgenoot Peter Pellegrini, heeft van het moordonderzoek een prioriteit gemaakt. De vraag naar het motief, en daarmee naar de opdrachtgevers van de moord, blijft nog onbeantwoord. (NRC)