Brief aan het onbekende dier

Dierendag schrijft een brief aan nog onontdekte dieren. Pas op!

Zeepaardje ter grootte van een korrel rijst. Hippocampus japapigu werd in augustus ontdekt.
Zeepaardje ter grootte van een korrel rijst. Hippocampus japapigu werd in augustus ontdekt. Foto Richard Smith

Onbekend dier, pas op! Ooit waren mensen nog bang. Zeelieden vreesden dat je een monster was in de donkere diepte. Kopiisten overdreven je slagtanden en je dikke huid. Onze ouders vertelden ons sprookjes over grote tanden en je wilde streken. Onbekend dier, wat is er in een paar eeuwen veel veranderd. De aarde is nu een mensenplaneet. We vangen de wereld in potjes of in een kooitje. Maken plantages van jouw bos. Wij zijn niet meer bang.

Onbekend dier, als je echt gevaarlijk was geweest, hadden we al lang van je geweten. Als je nu pas wordt ontdekt, ben je piepklein, of goed gecamoufleerd of je leeft op een onherbergzame plek. En waarschijnlijk alle drie.

Lees ook: Op dit slowblog doet de wetenschapsredactie verslag van nieuwe dieren die ontdekt en beschreven worden.

Onbekend dier, de eerste kennismaking loopt vaak lelijk voor je af. Je raakt met je vleugeltjes in een net verstrikt. Je wordt met een pincet van een tak geplukt. Je plonst met je schattige snoetje in de alcohol. Voor de wetenschap. Zonder dood exemplaar om te ontleden en op te meten, krijg je geen soortbeschrijving. Zonder soortbeschrijving besta je niet voor ons.

Onbekend dier, de biologen zullen zeggen: zolang we je niet kennen, kunnen we je niet beschermen. Kunnen we niet van je houden. Krijg je geen mooie naam.

Onbekend dier, luister niet naar ze. De meeste mensen zijn dol op dieren. Maar blijf nog maar even goed verstopt. Je bent beter af ver uit onze buurt, echt waar.

Voor de drie stakkers hieronder is het al te laat. Dag lieve mol, vaarwel bergnimf, so long vreemde vis.