Bekende criticus Saoedi-Arabië verdwenen na bezoek consulaat Istanbul

De bekende journalist Jamal Khashoggi, columnist van The Washington Post, is kritisch op het beleid van de machtige Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman.

De Saoedische schrijver en journalist Jamal Khashoggi is zeer kritisch op de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman.
De Saoedische schrijver en journalist Jamal Khashoggi is zeer kritisch op de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman. Foto Hasan Jamali/AP

De bekende Saoedische journalist Jamal Khashoggi, een criticus van de machtige kroonprins Mohammed bin Salman, is verdwenen na een bezoek aan het Saoedische consulaat in Istanbul. De Saoediërs zeggen dat Khashoggi dinsdag na het invullen van formulieren in verband met zijn aanstaande huwelijk het consulaat heeft verlaten. Maar Khashoggi’s verloofde, die buiten op hem wachtte, zegt dat hij de hele dag niet naar buiten kwam.

Er is inmiddels al ruim een etmaal niets meer vernomen van Khashoggi, die onder meer werkte voor The Washington Post. Ook de Turkse regering verklaarde woensdag dat Khashoggi voor zover zij wist nog in het consulaatsgebouw zit.

Kritisch op kroonprins

De Saoedische regering heeft het afgelopen jaar in eigen land herhaaldelijk mensen opgepakt, die zich kritiek hadden gepermitteerd op de kroonprins. Khashoggi, die al ruim een jaar in de Verenigde Staten verblijft, schreef onlangs in een column:

,,Van ons wordt verwacht dat we hard klappen voor sociale hervormingen en de kroonprins lof toe zwaaien zonder enige verwijzing naar de Saoedische pioniers die zulke zaken al tientallen jaren geleden durfden aan te kaarten.”

Via Twitter vragen veel journalisten aandacht voor de vermissing van Khashoggi en roemen zijn moed.

Twitter avatar camanpour Christiane Amanpour WHERE is Saudi journalist Jamal Khashoggi? We are watching and we need answers. A valued colleague for decades, his courageous reporting is vital for any informed citizenry. https://t.co/JfTS8a1AtW

 

Twitter avatar evanchill Evan Hill The kidnapping of prominent Saudi exile writer @JKhashoggi inside a Saudi consulate in Istanbul would be shocking even by the increasingly aggressive authoritarianism of Mohammad bin Salman’s Saudi Arabia. https://t.co/TBWcezKrGD

 

Twitter avatar LizSly Liz Sly The prominent Saudi commentator & Washington Post columnist Jamal Khashoggi has gone missing in Istanbul after entering the Saudi consulate & failing to reemerge. Fears that he’s been kidnapped. The latest by @kfahim https://t.co/jiqVRMsbz4