Amazon verhoogt in de VS het minimumloon

Loon Naar eigen zeggen heeft de webwinkelgigant geluisterd naar critici. Zowel full- als parttimers krijgen een hoger minimumloon.

Amazon-personeel krijgt een hoger minimumloon.
Amazon-personeel krijgt een hoger minimumloon. Foto Mark Lennihan / AP

Amazon gaat zijn Amerikaanse werknemers vanaf volgende maand minimaal 15 dollar (13 euro) per uur betalen. Dat heeft de Amerikaanse webwinkelgigant dinsdag bekendgemaakt. Topman en oprichter Jeff Bezos zegt in een verklaring dat hij „heeft geluisterd naar critici” die het bedrijf ervan beschuldigen zijn personeel uit te buiten.

Hoeveel de laagste betaalde Amazon-werknemer in de Verenigde Staten nu verdient, hangt af van waar hij werkt. Volgens persbureau AP krijgen sommige magazijnmedewerkers in Texas 10 dollar (8,67 euro) per uur. Het minimumloon in de VS is 7,25 dollar. Ook personeel in het Verenigd Koninkrijk zou volgens AP de minimumloonsverhoging krijgen. Wereldwijd werken er ruim 575.000 mensen voor Amazon.

Het nieuwe minimumsalaris zal volgens Amazon niet alleen gelden voor fulltimepersoneel, maar ook voor parttimers, uitzendkrachten en seizoensarbeiders. Bij elkaar vallen circa 350.000 medewerkers onder de regeling, zegt het concern dat vorige maand het tweede bedrijf ter wereld werd met een beurswaarde van boven de 1 biljoen (1.000 miljard) dollar.

Amazon ligt al lange tijd onder vuur vanwege de erbarmelijke werkomstandigheden waar een groot deel van het personeel mee te maken heeft. Arbeiders in de magazijnen en distributiecentra verdienen zo weinig dat ze soms niet in hun levensonderhoud kunnen voorzien. Ze moeten loon inleveren als ze ziek zijn, moeten in hun lunchpauze door uitgebreide beveiligingsscans ter controle op diefstal en krijgen geen inzage in hun arbeidsovereenkomst.

Het contrast met topman Bezos kan niet groter: met een geschat vermogen van 164 miljard dollar (142 miljard euro) is hij de rijkste man op aarde. „We hebben goed nagedacht over wat we willen doen, en besloten dat we hierin voorop willen lopen”, zegt Bezos dinsdag over de loonsverhoging. „We moedigen onze concurrenten en andere grote werkgevers aan om ons te volgen.” In de aankondiging van Amazon gaat het overigens alleen over het salaris, en niet over de secundaire arbeidsvoorwaarden.

Analist Michael Pachter zegt tegen persbureau Reuters dat de verhoging van het minimumloon Amazon op jaarbasis maximaal 1 miljard dollar gaat kosten. Dat bedrag verdient de firma volgens Pachter weer terug doordat het onlangs zijn Prime-lidmaatschap 20 dollar duurder maakte.

Amazon werd in 1994 opgericht en verkocht aanvankelijk alleen boeken. Sindsdien groeide het bedrijf uit tot een reusachtig imperium, dat in de eerste helft van dit jaar 4,2 miljard dollar winst boekte.